Е-лікарняний — 2: роз’яснення для пацієнтів

Що змінилось при оформленні лікарняного, чому більше не потрібно збирати підписи та штампи на бланках та які і від кого смс-повідомлення необхідно отримати під час оформлення тимчасової непрацездатності — відповіді на ці та інші питання, про якГ важливо знати усім, у матеріалі від МОЗ.

Як виглядає оформлення е-лікарняних?

Тепер жодних бланків, де зазначено чим ви хворіли! Якщо ви захворіли, насамперед потрібно звернутися до лікаря, який проведе медичний огляд і призначить лікування. Якщо виявиться, що у зв’язку зі станом здоров’я вам потрібно «піти на лікарняний», лікар створить електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність.

Цей електронний документ підтверджує вашу непрацездатність протягом прогнозованого періоду. І на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність (далі — МВТН) буде сформовано ваш електронний лікарняний в Електронному реєстрі листків непрацездатності. В особистому кабінеті на порталі Пенсійного фонду ви можете переглянути ваші листки непрацездатності.

На що варто звернути увагу у лікаря, коли «йдеш на лікарняний»?

Під час створення лікарем МВТН пацієнтам рекомендується перевірити коректність введеної лікарем інформації. А ще важливо отримати смс-повідомлення від електронної системи охорони здоров’я. Якщо не отримали — перевірте актуальність внесеного в систему номера телефону. Отримане повідомлення міститиме 16-значний номер МВНТ і підтверджує, що він був створений саме вам.

Як ви дізнаєтеся, що е-лікарняний оформлено успішно?

Фактом підтвердження успішного формування електронного лікарняного є отримання другого смс-повідомлення, цього разу — від Пенсійного фонду України. Його ви отримаєте, якщо зареєструвалися на порталі Пенсійного фонду і там зазначили саме цей спосіб комунікації. Важливо розуміти, що успішність формування саме електронного лікарняного залежить від наявності ваших даних в Реєстрі застрахованих осіб. Їх має подати ваш роботодавець.

У яких випадках вам можуть не прийти два смс-повідомлення?

1. Від електронної системи охорони здоров’я не прийде смс-повідомлення якщо:

  • у системі неактуальний ваш номер телефону;
  • ви не обрали цей спосіб комунікації;
  • у вас змінилися персональні дані (наприклад, номер паспорта), а ви не повідомили про це лікаря;
  • якщо МВТН був помилково створений не вам.

2. Від Пенсійного фонду не прийде смс-повідомлення якщо:

  • ви не зареєструвалися в особистому кабінеті на порталі Пенсійного фонду та не обрали цей спосіб комунікації;
  • в особистому кабінеті неактуальний номер телефону;
  • ви офіційно не працевлаштовані та в реєстрі відсутні дані про сплату ЄСВ;
  • ви не є застрахованою особою і ваші дані відсутні в Реєстрі застрахованих осіб;
  • ваш роботодавець не подав ваші дані для внесення в РЗО.

Якщо електронний лікарняний не був сформований, у такому випадку вам слід запитати у лікаря, чи надходила відповідь від Електронного реєстру листків непрацездатності. Якщо буде з’ясовано, що «запис не знайдено», а пацієнт є застрахованою особою, необхідно звернутися до роботодавця або на гарячу лінію Пенсійного фонду України — телефон 0 800 503 753.

Пресслужба МОЗ.

Share