Марія Гринюк і Василь Шкурган — лауреати міжнародної премії «Карпатська корона»

Міжнародна премія «Corona Carpatica» («Карпатська корона») започаткована однойменною Творчою асоціацією (під дахом Ужгородського науково-освітнього товариства імені Августина Волошина) у 2003 році.

Її присуджували професійним літераторам за визначний внесок в українську та румунську літератури, а також україномовним та румуномовним письменникам на теренах діаспори.

Але з часом українсько-румунський формат вичерпався. У 2021 році вона стала літературно-мистецькою, екологічною премією загальноєвропейського масштабу, її запроваджено з метою популяризації культурних і природних цінностей Карпат, розвитку європейської культурної та природоохоронної співпраці, сприяння принципам міжнародного співробітництва.

25 вересня, у рамках Днів європейської спадщини, в еколого-освітньому центрі Карпатського біосферного заповідника з промовистою назвою «Центр Європи», розташованому в географічному центрі Європи (село Ділове Рахівського району Закарпатської області), відбулося вручення дипломів і відзнак лауреатам премії 2021 року. Через застороги, пов’язані з коронавірусом, воно проходило в онлайн-режимі.

Дипломи та відзнаки Міжнародної літературно-мистецької, екологічної премії «Corona Carpatica» отримали наші земляки — членкиня НСХУ, кандидатка мистецтвознавства Марія Гринюк (номінація «Декоративно-прикладне мистецтво») — за оригінальний вклад у розвиток косівської мальованої кераміки та підготовку номінаційного досьє для внесення цієї традиції у Список культурної спадщини ЮНЕСКО; а також член НСПУ Василь Шкурган (номінація «Література») — за самобутню поезію гуцульською говіркою та публікації в періодиці).

Варто зазначити, що лауреатами премії «Corona Carpatia» («Карпатська корона») свого часу було визнано двох інших вихідців з Косівщини, відомих поетів і прозаїків — Василя Герасим’кжа та Івана Андрусяка.

Під час цієї онлайн-зустрічі вели мову про унікальність премії та її перспективи, про екологію довкілля й Душі, про те, що Карпати для екологів, літераторів і художників — не тільки об’єкт дослідження, зображення в художньому творі чи на полотні, не тільки ареал спільного проживання, але й виживання. Вони — чи не єдине справжнє, що зосталося в добу тотальних девальвацій і деформацій. Цінності Карпат спільними зусиллями необхідно зберегти і примножити!

Вирішили й надалі дбати про літературно-мистецьке наповнення центру: облаштовувати мистецькі вернісажі, проводити зустрічі з майстрами слова і пензля, екологами-природодослідниками з різних європейських країн.

Фотовідеозвіт про вручення премії, а також положення про неї та інші супутні документи, будуть розміщені на веб-сайті Карпатського біосферного заповідника.

Вл. інф.
«Гуцульський край», №41, 8.10.2021 року

Share