Хто сіє мир, той пожинає щастя

22 травня у церкві св. Миколая в с. Космач-Рушорі Косівського деканату Коломийсько-Косівської єпархії УПЦ КП відбулася велична подія. З нагоди храмового свята та 1020-ліття хрещення України-Русі, у цій маленькій гуцульській церковці було освячено іконостас — творчий доробок заслуженого художника України Степана Бзунька.

Мимоволі згадується 19 листопада 2006 року, коли Преосвященніший Іоанн, єп. Коломийський і Косівський вперше відвідав цю новоутворену парафію. Тоді й посіяв Владика зерна миру і злагоди, котрі дали свої стократні плоди.

А сьогодні громада радіє великому торжеству, бо Владика знову відвідав цей чарівний куточок гуцульської землі, і ми всі разом пожинаємо щастя, оскільки усі спільно, єдиним духом і єдиним серцем славимо Бога.


І ось ударив святковий дзвін! До храму Божого увійшов Владика Іоанн і в співслужінні священиків Косівського, Верховинського, Яремчанського деканатів, а також двох греко-католицьких священиків із Космача та Вижнього Березова, які взяли участь у цьому торжестві, його Преосвященство відслужив Божественну літургію, виголосив настановче слово до духовенства і пастви, вручив церковні нагороди. Так, за заслуги перед Українською Помісною Церквою орденом архистратига Божого Михаїла нагороджено мецената Василя Бойчука, а його брата Степана — Благословенною грамотою. Серед нагороджених: заслужений художник України Степан Бзунько, заслужений працівник культури України, начальник відділу туризму і культури Косівської РДА Дмитро Біланюк, Косівська дитяча школа мистецтв, Космач-Рушірська загальноосвітня школа та прихожани храму, котрі своєю працею допомагали, щоб цей храмовий день дійсно став знаковим у житті парафії.

Далі було освячення води і святковий концерт, організований відділом туризму і культури РДА та Космач-Рушірською ЗОШ, приурочений храмовому дню та 1020-літтю хрещення України-Русі. Під час водосвяття заслужений майстер народної творчості із смт. Отинії Михайло Мандзюк подарував громаді декоративний таріль (єдиний екземпляр) із зображенням Рушірської церкви. До глибини душі вражали слова школярів, їхні пісні; чарівні мелодії народного оркестру народних інструментів під керівництвом заслуженого працівника культури Дмитра Біланюка, ніжні мелодії бандур та голоси бандуристок Косівської ДШМ і чудові пісні у виконанні лауреата багатьох всеукраїнських конкурсів Степана Білика. Наприкінці концерту Владика щиро подякував організаторам цього дійства, побажавши їм творчих злетів, та закликав на них благословення Боже. Дивлячись на щасливі, зворушені до сліз обличчя, атмосферу єдності, яка панувала на цьому святі, воістину починаєш переконуватись у правдивості слів: «Хто сіє мир, той пожинає щастя».

Василь Струк,
головний спеціаліст відділу
туризму і культури РДА,
уповноважений з питань
охорони культурної спадщини.

Share