Мандри сирного коника

«Мандри сирного коника» — фотовиставка під такою назвою відкрилася у Косівському музеї Гуцульщини. Проєкт презентував автор світлин Роман Рудник — краєзнавець, фотограф, мандрівник.

Головний герой виставки — сирний коник на тлі приголомшливих карпатських краєвидів. Іграшки та колачики з сиру у давні часи виготовляли пастухи на карпатських полонинах. Пізніше це мистецтво перейшло в села. Сьогодні найбільшим осередком сирної пластики є село Брустури на Косівщині. Такий виріб можна з’їсти, а можна висушити на пам’ять як крихітну скульптурку).

У фотокомпозиціях Романа Рудника сирний коник “позує” на Говерлі, Петросі, Попі Івані, Сокільському хребті, Писаному Камені, біля Несамовитого озера та в багатьох інших мальовничих локаціях.

Фотограф розповів, як часто чув скептичні відгуки про свої світлини: це Фотошоп! Проте, така думка помилкова – друзі та колеги знають пана Романа як затятого мандрівника горами. За фахом він — вчитель географії. Завжди навчав дітей життєвої мудрості: «щоб по-справжньому любити свій край, треба його знати». За 30 років роботи в школі і в дитячому туризмі Роман Михайлович залучив до мандрівництва сотні своїх вихованців.

Саме під час подорожей горами фотомитець зробив унікальні кадри, що увійшли до виставки. Крім туристичного спорядження ніс у наплічнику сирного коника, купленого на Косівському базарі. Збирав сюжети протягом трьох останніх років. Не обійшлося без курйозів – одного коника з’їв полонинський пес, але зате потрапив у кадр).

Крім фотографій, на виставці експонується друковане видання Романа Рудника – буклет з фотопанорамою Чорногори. Автора надихнула історія з минулого. На початку ХХ століття, в часи чорно-білих світлин, таку панораму відзняв знаменитий фотомитець Микола Сеньковський. Цей складний для зйомки природній об’єкт вдалося відзняти і пану Роману.

На презентацію виставки завітало чимало гостей. Зокрема, Заслужена діячка мистецтв Марія Гринюк поділилася цікавою дослідницькою інформацією про історію сирної пластики. Мистецтвознавиця передала автору цінний подарунок — свою ілюстровану книгу «Іграшки з сиру Марії Матійчук».

У центрі уваги гостей були і справжні брустурівські коники з сиру. Увесь процес виготовлення цих гуцульських смаколиків продемонструвала пані Марія Гасюк — майстриня сирної пластики. Незвичайний майстер-клас та привітна мисткиня запам’яталися всім учасникам презентації.

Виставка діятиме у музеї протягом місяця. Вхід за музейним квитком.

Авторка допису Вікторія Яремин

Share