СБУ отримала нові докази вербувань спецслужбами РФ українців для участі у війні

Контррозвідники Служби безпеки України отримали свідчення жителя Івано-Франківської області, якого неодноразово намагалися завербувати російські спецслужби.

За наявними даними, колишній морський піхотинець Військово-морських сил України влітку 2016 року був затриманий правоохоронними органами РФ на території тимчасово окупованого Криму.

За надуманими звинуваченнями він провів півтора роки в СІЗО міста Сімферополя. До ув’язненого застосовували психологічний тиск, побиття та тортури. Вирок суду за «злочин», який він не вчиняв, пообіцяли скасувати в обмін на згоду воювати проти України на боці фейкової «ДНР».  Після відмови, разом із іншими засудженими, українця етапували на територію РФ.

Так у виправній колонії № 14 міста Краснодар він став очевидцем того, як іншим ув’язненим із числа громадян України російські правоохоронці пропонували отримати громадянство країни-агресора. Згода автоматично означала зменшення терміну покарання та службу у складі незаконних збройних формувань т. зв. «Л/ДНР».

Упродовж п’яти років ув’язнення в Російській Федерації громадянин України неодноразово отримував пропозиції співпраці від представників силових структур РФ.
У колонії № 6 Північно-Кавказького федерального округу Росії він отримав від співробітників ФСБ пропозицію змінити, окрім громадянства, ще й віросповідання та вступити на службу в батальйон «імені Ахмата Кадирова», що входить до складу Нацгвардії РФ.

Чоловіку вдалося повернутися додому завдяки клопотанню представників дипломатичного корпусу України. Контррозвідка перевірила свідчення колишнього морпіха. Встановлено, що він не вчинив державної зради та не дав згоди на співпрацю з російською стороною.

Щоб не стати заручниками країни-агресора, СБУ закликає громадян, особливо з досвідом військової служби, утримуватися від відвідування підконтрольних російській владі окупованих територій України та території РФ.

Share