Енергетики нагадують про небезпеку від обірваного проводу!

У Львівській області впродовж кількох днів трапилось одразу три нещасних випадки від ураження електричним струмом через торкання до проводу ліній електропередач, які перебували під напругою. Однією з причин травматизму є недостатнє знання природи електричного струму і невиконання елементарних вимог безпеки.

Тому енергетики нагадують, що електричний струм уражає несподівано, коли людина торкається неізольованого проводу, провідних частин електроустановки або металевого предмета, що знаходиться лід напругою. Необхідно постійно пам’ятати, що смертельно небезпечно не тільки торкатись до обірваних чи обвислих проводів, але й підходити до проводу, який лежить на землі, на відстань, меншу 8 метрів. Земля є провідником електричного струму, стає ніби його продовженням. Навколо обірваного дроту, який лежить на землі, утворюється небезпечна зона радіусом 8 метрів. Людині, яка потрапляє у цю зону, загрожує смертельна небезпека, навіть якщо вона і не торкнулася проводу. Знаходячись у зоні розтікання струму, необхідно пам’ятати про небезпеку крокової напруги між двома точками землі. Із неї необхідно виходити, переставляючи ступні ніг по землі, не відриваючи одну від одної.

ВАТ «Прикарпаттяобленерго» звертає увагу мешканців області, що під час штормових вітрів можуть траплятися обриви проводів ліній електропередач. У разі виявлення обірваних або провислих проводів повітряної лінії необхідно організувати охорону місця пошкодження і негайно повідомити про це диспетчера району електричних мереж.

Під час рятування людини, яка потрапила під напругу 380/220 Вольт, забороняється торкатися руками її відкритого тіла. Потерпілого необхідно відтягнути за одяг, попередньо обмотавши руку якоюсь сухою тканиною або застосувати для відкидання проводу суху палицю. При цьому слід стояти на сухій підставці, взуття теж повинно бути сухим.

Рятувати потерпілих від дії електричного струму в електроустановках напругою 5000 Вольт і вище мають право тільки підготовлені спеціалісти. При звільненні потерпілого від дії електричного струму дорога кожна хвилина. Для надання кваліфікованої допомоги слід негайно викликати лікаря за телефоном 03.

Будьте обережні і пам’ятайте, що обірваний провід становить смертельну небезпеку для життя людини.

Відділ інформаційнополітики ВАТ «Прикарпаттяобленерго»

Share