Скандальний угорський монумент таки не відкрили

7-8 липня 2008 року в Україні з офіційним візитом перебував Президент Угорської Республіки Ласло Шойом. Тож на 8 липня було призначено відкриття антиукраїнського угорського монумента на Венецькому перевалі на Закарпатті, за демонтаж якого уже впродовж кількох місяців бореться ВО «Свобода».

Аби завадити владі відкрити чужинський угорський монумент, біля пам’ятника ще зночі чергували закарпатські «свободів’ці». Вранці до них приєдналися представники Львівської, Тернопільської, Волинської та Івано-Франківської обласних організацій ВО «Свобода», які виїхали на Венецький перевал. Відчувши, що ситуація дуже напружена і що націоналісти не мають наміру поступатися принципами, угорська сторона відмовилася від задуму відкрити пам’ятник. Це стало першою великою перемогою українських патріотів у боротьбі з засиллям чужинських символів на Закарпатті.

Нагадаємо, що скандальний монумент на Закарпатті побудували на початку цього року фактично таємно — не розголошуючи в пресі про початок будівельних робіт. Довідавшись, який пам’ятник має постати на межі Закарпатської та Львівської областей, ВО «Свобода» почало чинити активний спротив цій антиукраїнській акції. Свободівці з різних куточків України приїздили на Закарпаття, аби взяти участь в акціях протесту. З ініціативи ВО «Свобода» Львівська, Волинська, Івано-Франківська обласні ради та Тернопільська міська рада звернулися до Президента України з вимогою демонтувати пам’ятник.

Скандальний монумент угорці трактують як символ 1100-ліття віднайдення нової батьківщини, а українці — як пам’ятник покаяння угорського народу за злочини фашистів у 1939-1944 роках. Адже поблизу монумента — місце розстрілу у березні 1939 року 600 воїнів Карпатської Січі — оборонців незалежної держави Карпатська Україна.

Роман Матейчук,
голова РО ВО «Свобода»

Share