Відновлено діяльність реанімаційного відділення

У Косівській центральній районній лікарні відкрили відновлене сучасне відділення анестезіології з ліжками інтенсивної терапії, яке стало одним з кращих в області. Кошти на ці роботи (8,3 млн грн) виділили з обласного бюджету.

28 грудня 2021 року у косівській реанімації виникла жахлива пожежа, яка забрала п’ять життів, зокрема від опіків, отриманих на робочому місці, померли медсестри Світлана Біленчук і Світлана Ватаманюк.

Під час капітального ремонту врахували всі вимоги протипожежної безпеки.

До справи підійшли професійно, дотримуючись європейських стандартів: обладнали просторі палати з функціональними ліжками й тумбочками, встановили сучасну систему кондиціонування, зробили палати доступними для осіб з інвалідністю.

У відновленій реанімації є шість ліжок для надання допомоги хворим, які перебувають у критичному стані.

Відділення оснащене сучасним медичним обладнанням, яке передали Міністерство охорони здоров’я України та міжнародні організації (загальна вартість — 3,8 млн грн.).

Два сучасних нових апарати ШВЛ (для штучної вентиляції легень) вручили під час урочистого відкриття відновленого відділення, яке відбулося минулої п’ятниці, 22 вересня. У цьому важливому заході взяли участь голова ОДА — начальник обласної військової адміністрації Світлана Онищук, голова обласної ради Олександр Сич, заступник голови ОДА Людмила Сірко, представники департаменту охорони здоров’я та інших структурних підрозділів облдержадміністрації, голова Косівської РДА — начальник районної військової адміністрації Наталія Кучма, голова районної ради Зеновій Томащук, Косівський міський голова Юрій Плосконос, директор КНП «Косівська ЦРЛ» Іван Фазан, адміністрація і медперсонал лікарні.

Захід розпочали молитвою за людей, які трагічно загинули внаслідок пожежі 28 грудня 2021 року. Молебень провели отці-декани Іван Близнюк і Роман Іванюлик.

«Сьогодні реанімація Косівської центральної районної лікарні — одне з найкращих відділень інтенсивної терапії в області. Радію, що спільними зусиллями нам вдалося відновити її роботу», — сказала у вітальному слові начальник ОВА Світлана Онищук.

«Сума у понад 8 млн грн для капітального ремонту реанімаційного відділення лікарні у Косові є досить значною для обласного бюджету. Але чужої біди не буває.

Кошти, які ми виділили для відновлення знищеного вогнем відділення, є виявом солідарності та підтримки Косівського району», — підсумував голова обласної ради Олександр Сич.

«Щиросердечно дякую усім, хто в такий важкий для нашої країни час допоміг відновити роботу відділення анестезіології з ліжками інтенсивної терапії у Косівській центральній районній лікарні, забезпечив його сучасними обладнанням, системами кондиціонування і протипожежної безпеки. Нехай Господь благословить вас завжди і в усьому. А родичам загиблих під час пожежі — щирі співчуття» — наголосив директор КНП «Косівська ЦРЛ» Іван Фазан.

Офіційні особи обласного та районного рівнів оглянули відновлене відділення, поспілкувалися з його працівниками.

Довідка

КНП «Косівська ЦРЛ» Косівської міської ради обслуговує усі територіальні громади району — жителів 44-х населених пунктів. У закладі функціонують 13 стаціонарних відділень на 273 ліжка.

За рік у лікарні перебуває понад 12 тисяч госпіталізованих, народжуються майже 600 дітей, проводять більше 1500 серйозних хірургічних операцій.

За час війни у Косівській лікарні медичну допомогу надали 780 внутрішньо переміщеним людям, амбулаторно — 9740 особам з категорії ВПО. Проліковано 675 військовослужбовців.

Зараз у Косівській ЦРЛ працюють над відкриттям нового реабілітаційного відділення, де зможуть відновлюватися люди після інсультів, а також — воїни ЗСУ.

«Гуцульський край», №39, 29.09.2023 р.

Share