Щорічна разова грошова допомога ветеранам війни у 2022 році

Уряд затвердив Постанову від 7 травня 2022 р. № 540 «Деякі питання виплати у 2022 році разової грошової допомоги, передбаченої законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань», яка передбачає виплату коштів з державного бюджету для ветеранів війни. Виплата цієї допомоги в сьогоднішніх умовах відбуватиметься починаючи з червня, з дотриманням заходів безпеки щодо інформації про отримувачів, у спосіб, яким вона здійснювалась минулого року для кожної категорії отримувачів.

Згідно з постановою розміри щорічної разової грошової допомоги у 2022 році визначено на рівні 2021 року.

  • Так, для інвалідів війни 1 групи сума такої допомоги складатиме 4421 грн, 2 групи — 3906 грн, 3 групи — 3391 грн.
    Для учасників бойових дій грошову допомогу виплатять в розмірі 1491 грн, а для воїнів, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною — 4421 грн.
    Водночас для членів сімей загиблих військових та осіб, котрі до них прирівнюються, передбачили виплату у розмірі 966 грн, учасникам війни — 612 грн.

Варто зазначити, що такі виплати здійснюватимуть:

  • органи Пенсійного фонду України — ветеранам, які перебувають на обліку в територіальних органах Пенсійного фонду України, шляхом включення у відомості (списки) на виплату пенсій;
  • структурні підрозділи з питань соціального захисту населення — для ветеранів, які проходять військову службу у ЗСУ та інших військових формуваннях, шляхом перерахування коштів на спеціальні рахунки військових частин за місцем їхньої служби, а особам, які не є військовослужбовцями — на поточні рахунки в уповноважених банках.

Для отримання виплати грошової допомоги потрібно, щоб відповідний статус був встановлений до 5 травня 2022 року включно.

Якщо грошову допомогу станом на 1 липня не виплатять, її отримувачі мають право звернутися до місцевого органу соціального захисту населення за задекларованим/зареєстрованим місцем проживання та отримати її до 30 вересня цього року.

Василь Ропар,
Начальник Косівського управління соціального захисту населення.

«Гуцульський край», №19-20, 13-20.05.2022 року

Share