Пам’ятаймо, згайдаймо і ніколи не забуваймо

21 листопада вся країна відзначала День Гідності та Свободи.

Минулої неділі в м. Косові на майдані Незалежності з цієї нагоди провели літературні читання.Організатори заходу відзначали, що цього дня ми віддаємо належну шану патріотизму й мужності громадян, які восени 2004-го та у листопаді 2013-лютому 2014 років постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та ЇЇ європейського вибору. Ці події стали доленосними в історії нашої країни.

Серед присутніх на святковому недільному заході переважна більшість — учасники Майдану, які стояли пліч-о-пліч у ті буремні часи. У 2004-му вони були серед тисяч протестувальників, які зібралися на Майдан незалежності через фальсифікацію результатів виборів президента, внаслідок чого переміг В.Янукович. Через дев’ять років тисячі громадян вийшли на Майдан з протестами проти курсу керівництва держави на євроінтеграцію.

18–20 лютого 2014 р. влада застосувала силу проти мирних протестувальників. Десятки українців, а серед них і представників інших національностей, загинули. їх називаємо Небесною Сотнею.

Отож листопад — це місяць спогадів минулого і роздумів про майбутнє. Біля стели Героям Небесної Сотні священник, отець-декан Роман Іванюлик провів молебень і відслужив панахиду. Адже відстоювання гідності і свободи коштувало багатьох життів українських патріотів. В їхню честь поклали живі квіти.

Історична цінність Помаранчевої Революції та Революції Гідності простежувалася в кожному виступі учасників літературних читань. Власні вірші натхненно злітали з вуст поета Ігоря Маковійчука, викладачки Косівської школи мистецтв Світлани Крицкалюк, читців тематичної поезії завідувачки відділу обслуговування міської бібліотеки Ірини Балагурак, завідувачки бібліотекою с. Пістиня Романії Северин, директорки Будинку культури с. Смодної Галини Крицкалюк.

Святковий захід організували: відділ культури та туризму Косівської міської ради, працівники міського Будинку культури та дозвілля і колектив Косівської центральної міської бібліотеки. А ми пам’ятаймо, згадуймо і ніколи не забуваймо, якою ціною здобували Гідність і Свободу.

Ігор Сусак.
«Гуцульський край», №48, 26.11.2021 року

Share