Вчитель водіїв

Учні цього наставника — вчителі й інженери, працюють лікарями, зайняті в бізнесі й інших різних галузях, чимало з них обрали військовий шлях і тепер захищають державу. У свій час вони пройшли добру школу в інструктора виробничого навчання з водіння автомобіля Косівського спортивно-технічного клубу Товариства сприяння оборони України (СТК ТСОУ). Його мудру науку пам’ятають, на відстані років ще більше цінують. Бо настанови вчителя водив реально життєві, вивірені його багаторічним досвідом.

Василь Миколайович Петрук майже 40 років працює в Косівському СТК. Має вищу професійну кваліфікацію, він майстер виробничого навчання з водіння автомобіля. Ветеран ТСОУ удостоєний багатьох нагород і не лише трудових.

«Василь Миколайович — людина моторна, працелюбна, спортивного характеру. Завжди активний до колективної праці. Без його участі не обходиться жодний спортивний захід. У нього аж очі «горять» коли чує про якісь змагання. Завжди здобуває високі результати у кульовій стрільбі і, звісно, з водіння автомобілем. Він вправний водій на легкових і вантажних транспортних засобах. Підготував багато спеціалістів до служби в армії», — розповідає директор Косівського спортивно-технічного клубу Василь Грималюк.

В.Петрук і справді більше 30 років навчав курсантів водіння на потужних вантажних автомобілях ГАЗ-66 і Урал-4320. Готував фахівців, як він сам зізнається, для потреб сільського господарства та служби в Збройних силах. Зараз навчає їзди на ВАЗ-2107, каже, що автомобіль легкий в управлінні та зручний для навчання. До речі, більшість курсантів подейкують: хочеш вправно водити сучасним автомобілем — вчися на «Жигулях».

Звісно, праця у Василя Миколайовича, як і будь-яка вчительська, нелегка. Коли за кермом новачок, весь час доводиться бути в напрузі. Відповідальність подвійна. Треба бути уважним, завжди готовим дати оцінку непередбачуваній чи як зараз кажемо нештатній ситуації, що відбувається на дорозі, вміти швидко зреагувати на неї. Особливо важко в зимовий період.

— Проте досвід треба здобувати і в складних екстремальних ситуаціях, — вважає В.Петрук.

Майстер виробничого навчання переконаний, що в його роботі важливою є взаємоповага між наставником і так би мовити стажером. Отож і намагається оперувати в своїй практиці такими людськими якостями як порядність, ввічливість, терпіння.

А завершити розповідь про майстра виробничого навчання з водіння автомобіля Косівського СТК ТСОУ В.Петрука хочу таким епізодом: «Якось до Василя Миколайовича підійшов чоловік і каже, що 35 років тому проходив у нього курси з їзди на автомобілі. І як, вважаєте, вас навчив? — поцікавився інструктор. Добре, — відповів колишній курсант. Я в армії шоферував, — продовжував чоловік, — і багато країн світу об’їздив. А тепер хочу дати до вас в науку свого сина».

Ігор Сусак.
«Гуцульський край», №44, 29.10.2021 року

Share