Кримінальний огляд

7 липня до Косівського районного відділу поліції надійшло повідомлення про те, що в селищі Яблунові на території власного господарства покінчив життя самогубством (через повішання) 34-річний місцевий мешканець. Поліцейські встановили, що чо-ловік зловживав спиртним. Під час огляду місця події слідів насильницької смерті не виявлено. Тіло чоловіка доставлено в морг для проведення судово-медичної експертизи та встановлення причини смерті. За фактом самогубства розпочато кримінальне провадження.

Нагадуємо, що з 21 травня по 23 вересня поліцейські проводять комплекс оперативно-профілактичних заходів, спрямованих на виявлення та знищення нелегальних посівів нарковмісних рослин маку і конопель, перекриття каналів надходження наркозасо-бів до споживачів і недопущення витоку в незаконний обіг наркоси-ровини рослинного походження.

Протягом минулого тижня поліцейські Косівщини виявили 3 факти незаконного посіву та вирощування рослин маку:

  • в селі Кобаках Рожнівської територіальної громади в кількості 452 рослини на земельній ділянці 33-річного місцевого мешканця;
  • в селі Розтоках Кутської територіальної громади в кількості 291 рослина на земельній ділянці 58-річної місцевої мешканки;
  • в селі Пістині Косівської територіальної громади в кількості 185 рослин на земельній ділянці 65-річного місцевого мешканця.

За всіма фактами розпочато кримінальні провадження за ч.1 ст. 310 Кримінального кодексу України. Досудове розслідування триває.

Поліцейські нагадують, що за посів або вирощування снодійного маку чи конопель передбачена кримінальна та адміністративна відповідальність.

Пам’ятаймо:

Згідно з статтею 106-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, незаконний посів або вирощування снодійного маку в кількості до 100 рослин чи конопель у кількості до десяти рослин — тягнуть за собою накладення штрафу від 18 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно вирощуваних нарковмісних рослин. Якщо ж кількість таких рослин більша, то особі, яка їх вирощувала, загрожує кримінальна відповідальність.

Згідно зі статтею 310 Кримінального кодексу України, за незаконний посів або вирощування снодійного маку в кількості від 100 до 500 рослин, конопель у кількості від 10 до 50 рослин передбачена відповідальність у вигляді штрафу до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешту на строк до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 3 років.

А вже за незаконний посів або вирощування снодійного маку в кількості 500 і більше рослин або конопель у кількості понад 50 рос-лин передбачено позбавлення волі на строк від 3 до 7 років.

Посіви маку на території нашої держави дозволено лише спеціалізованим підприємствам, які отримали ліцензії на здійснення відповідних видів діяльності.

Поліція закликає громадян бути законослухняними і дотримуватися чинного законодавства та у разі виявлення посівів нар-ковмісних рослин повідомляти на лінію «102».

Косівський РВП ГУНП.

Share