Переваги соціальних мереж

З плином часу, соціальні мережі стають важливим інструментом життєдіяльності людей, які обслуговують їхні інтереси та потреби. Такі соціальні мережі, як Інстраграм та Фейсбук є основним джерелом, якими користуюється більше населення світу, понад 4 млрд осіб. Саме вони формують та збагачують громадську думку, встановлюють зв’язок між різними групами населення, а також, і саме головне, це те, що у цих соціальних інтернет-мережах забезпечується необхідна на сьогодні швидкість обміну інформацією.

Яка ж все таки різниця між двома «титанами» серед інтернет — мереж?

Першим на світ з’явився Фейсбук, який зразу ж отримав популярність серед молоді. Це була одна із перших мереж і єдина на той час, яка дозволяла поширювати інформацію через інтернет — простір. Фейсбук пройшов великий етап своєї еволюції і зараз, на інформаційному ринку, це найбільша соціальна мережа, з найбільшим прибутком у світі. В далекому 2010 році з’явився Ін-стаграм, який на той час здивував всіх.

Живі фільтри, хештехи, зміна нахилу фото, фотографії високої роздільної здатності. Це те, до чого Фейсбук ще не дійшов. Ця платформа обігнала свого, на той час конкурента і стала основним застосунком в телефонах майже кожної людини. Згодом в 2012 Фейсбук оголосив про купівлю Ін-стаграму. І зараз, в 2021 Інстаграм є програмою під керівництвом компанії Facebook.

Історія цих програм велика та захоплива. І на цей час Фейсбук став на рівні з Інстаграм по внутрішнім функціям програми. Кольорові фото, хештеги, пости, сто-ріс, відео та багато інших цікавих речей. Але є питання, відповідь на яке все ще до кінця не розуміють.

Чому з’явився стереотип, що Інстаграм для молоді, а Фейсбук для старшого покоління, хоча внутрішня начинка подібна?

З моменту, як Фейсбук викупив Інстаграм, його можливості стали подібними Інстаграму. Але, незважаючи на це, старше покоління надає перевагу саме Фейсбук, а не Інстаграм, аргументуючи це ніби: «там крім картинок нічого цікавого більше немає, ніякої інформативності», в свою чергу молодим особам до вподоби більше Інстаграм, ніж Фейсбук. Вважають, що «Фейсбук — це платформа, яка надає конкретизовану інформацію, яка їм не цікава».

Сучасне покоління, воно народжується більше творчим, чим точним. Зараз їм не цікаво, де, що та коли трапилось. Блогинг, лайф-стайл сторіс — це те, що їх спонукає до дій. Молодь не любить читати, наприклад, довгі статті про проблему родючості землі, вони нададуть перевагу блогеру, який виставив в Інстаграм сторіс про його подорож до Парижу.

Саме менталітет відрізняє наші смаки. Старшому поколінню цікаво читати політичні, соціальні, економічні та інші новини, в свою чергу молоді цікаво спостерігати за життям інших людей. Світ не стоїть на місці і смаки та інтереси змінюються. Разом із цим змінюється структура соціальних мереж, яка зосереджується на конкретну аудиторію. Інстаграм з самого початку був створений, як молодіжна соціальна мережа, де особи діляться своїми світлинами, та що відбувається в них в житті

Цільова аудиторія Фейсбук саме старше покоління, яких цікавить глобальні проблеми світу, цікаві факти про будь-що та інше. Розрив у поколінні, в їхніх інтересах та вподобаннях, стало причиною утворення такого стереотипу.

Євген Пасайлюк,
студент Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича.

«Гуцульський край», №29, 16.06.2021 року

Share