СБУ викрила розкрадання бюджетних коштів, призначених для допомоги постраждалим від повені

СБУ в Івано-Франківській області викрила двох депутатів та двох посадовців сільської ради на махінаціях із бюджетними коштами. Фігуранти зловживали при розподілі коштів, виділених на подолання наслідків повені 2020 року.

За попередніми даними, зловмисники протиправно використовували близько 20% коштів, призначених для потерпілих від повені громадян.

Як учасники тимчасової комісії з питань надзвичайних ситуацій одного із сіл Надвірнянського району, чиновники мали повноваження встановлювати категорію руйнування житла. Від цього залежала сума компенсації постраждалим сім’ям з держбюджету.

Чиновники вирішили скористатися цією нагодою і допомогти «своїм». За оперативними даними, депутати та посадовці призначили максимальні суми державних компенсацій близьким особам. А будівлі, які фігуранти внесли в акти як «повністю зруйновані», насправді вціліли. Більше того: вони є незавершеними новобудовами і ніколи до того не використовувалися для проживання.

Наразі, за одним із епізодів трьом зловмисникам повідомлено про підозру у зловживанні службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки, та службовому підробленні, вчинених за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 28. ч. 1 ст. 366 КК України).

Триває досудове розслідування та збір доказів щодо інших епізодів протиправної діяльності фігурантів. Готуються матеріали щодо оголошення підозри четвертому учаснику оборудки.

Заходи з викриття правопорушення проводить Управління СБУ в Івано-Франківській області спільно з Головним управлінням Національної поліції в області за процесуального керівництва Надвірнянської окружної прокуратури.

Нагадаємо, що 11 листопада 2020 року Управління СБУ Івано-Франківській області вже повідомляло про попередження нецільового використання коштів, виділених на ліквідацію наслідків повені, у сумі більш, ніж 45 млн грн.

Тоді СБУ, за результатами проведених перевірок, проінформувало що кошторисні розрахунки, які надавалися двом райдержадміністраціям, значною мірою не мають відношення до ліквідації наслідків повені. У результаті кошториси переглянули і зменшила їх на більше, ніж 6.8 млн гривень та 39 млн гривень відповідно.

Довідково:
Згідно розпорядження Кабінету Міністрів, Уряд виділив Івано-Франківській ОДА із резервного фонду держбюджету 262,8 млн грн для здійснення аварійно-відновних робіт на об’єктах, пошкоджених внаслідок масштабної повені в червні 2020 року.

Документом передбачено надати власникам повністю зруйнованих житлових будинків компенсацію у розмірі 300 тис. гривень, сім’ям, відселеним з будинків, що підлягають капітальному ремонту, – 50 тис. гривень, а власникам пошкоджених будинків – 20 тис. гривень.

Share