Вакцинація — єдиний дієвий засіб профілактики інфекційних хвороб

Захворювання, спричинене новим штамом коронавірус, отримало назву коронавірусної хвороби. У цій назві «CO» означає «corona-корона», «V» — «virus-вірус»), а «d» — «disease — хвороба».

Вірус не циркулює у повітрі, а передається від хворої людини до здорової повітряно-краплинним шляхом. Схильні до захворювання усі категорії населення, проте найважчий перебіг — у людей похилого віку та осіб з наявними супутніми захворюваннями.

Серед симптомів коронавірусної хвороби — підвищення температури тіла, кашель і задишка. У тяжких випадках інфекція може спричинити утруднення дихання, пневмонію і навіть смерть.

covid-19-kosiv

Загалом симптоми коронавірусу схожі на симптоми ГРВІ чи грипу, які трапляються набагато частіше, ніж коронавірус. Ось чому необхідне лабораторне підтвердження наявності вірусу в організмі, якщо є підозра на зараження ним.

COVID-19 — це чергова вірусна інфекція, поширення якої ми зараз мінімізуємо всіма можливими засобами, передусім — вакцинацією.

Подолати епідемію ми зможемо тільки тоді, коли будемо відповідально ставитись до свого здоров’я і дотримуватись правил самоізоляції, гігієни та вчасно вакцинуватись. Іншого шляху поки що не існує.

Найбільш значущою причиною зміни в сприйнятті пандемії є наявність хворого родича. Ті, хто зіткнулися з хворобою своїх близьких, виявляли більше стурбованості, більше розмірковували про пандемію, більш гостро сприймали загрозу від неї, відчували більший страх від невідомості і робили більше спроб для контролю пандемії COVID-19. А от люди, які ще не зіткнулися з цією хворобою особисто чи серед своїх близьких, психологічно більш схильні ігнорувати можливі загрози.

Таким чином, відчуття «зрозумілості» коронавірусу може знижувати тривогу і стрес, але, з іншого боку, обернутися меншим дотриманням профілактичних заходів і провокувати більший ризик зараження. А оскільки коронавірус — це інфекційний агент, то єдиний спосіб зупинити пандемію — зробити якомога більший прошарок людей, які до нього будуть нечутливими.

Загалом сьогодні вакцинація у всьому світі — єдиний дієвий перевірений захід профілактики інфекційних хвороб. Для запобігання інфікування бажано вакцинуватись. Щеплення допоможе сформувати імунітет до вірусу, що захистить вас від інфікування чи важкого перебігу хвороби.

Нагадаємо, що вакцинація від коронавірусу в Україні розпочалася 24 лютого. Для щеплень доступні вакцини «Астразенека», «КоронаВак» та «Файзер». Незалежно від вакцини, робити щеплення потрібно двічі.

Зміцнюйте імунітет, аналізуйте інформацію і не панікуйте! КОВІД-19 — це чергова вірусна інфекція. Допомагайте медикам, виконуйте всі їхні рекомендації.

Вакцинація — це ефективний спосіб захисту від інфекційних захворювань. Зараз тільки вакцинація допоможе подолати страшну епідемію коронавірусної хвороби.

Г. Юрнюк, лікар-епідеміолог Косівсько-Верховинського об’єднаного районного центру ДУ «Івано-Франківський
ОЦКПХМОЗ».

Share