У Косові стартує проект «Інтерактивний музей», присвячений місцевій кераміці

У Карпатському регіоні з’явиться новий об’єкт для культурного дозвілля дітей та дорослих. Інтерактивна експозиція з сучасним обладнанням та ігровими модулями знайомитиме відвідувачів з історією Косівської мальованої кераміки. Незвичайну атракцію створять в одному із залів Косівського музею народного мистецтва та побуту Гуцульщини — філії Національного музею НМГП імені Й. Кобринського.

Реалізація задуму стала можливою завдяки підтримці Косівської міської ради, яка у партнерстві з музеєм подала відповідний проект на щорічний Конкурс ініціатив карпатських громад Асоціації органів місцевого самоврядування ЄВРОРЕПОН «КАРПАТИ–Україна».

Конкурсну програму фінансують з обласних бюджетів Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької областей. Проект косів’ян став одним із 39-ти переможців (загалом на конкурс подали 176 заявок) та отримає фінансування з обласного бюджету.

Чим же зацікавить туристів нова експозиція?

Замість пасивного слухання екскурсовода та споглядання експонатів за склом організатори пропонуватимуть відвідувачам стати учасниками квесту. Гості музею зможуть активно взаємодіяти з елементами експозиції: досліджувати, торкатися руками, переглядати відео, зазирати у шухляди та скриньки, виконувати різні ігрові завдання.

Крім цього, зал буде облаштований дизайнерськими вітринами для унікальних керамічних артефактів з музейної збірки. Оригінальні вироби Олекси Бахматюка, Павлини Цвілик та інших корифеїв косівської кераміки експонуватимуться поряд з історичними світлинами, інфографікою і цікавими текстами.

Ще однією інновацією експозиції стане її доступність дня незрячих відвідувачів. Уперше в Україні постійно діюча виставка кераміки буде частково адаптована для осіб з тяжкими порушеннями зору.

Головна ідея проекту — створення у музеї сучасного інтерактивного простору для ефективної популяризації косівської кераміки як важливої історико-культурної спадщини Гуцульщини. Організатори переконані, що ініціатива стане додатковим поштовхом для розвитку цього унікального ремесла.

Зараз у районі працюють майже 80 керамістів, тож закономірним стало внесення традиції косівської мальованої кераміки до списку об’єктів нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО у 2019 році. Також передбачається, що напрацювання проекту сприятимуть збільшенню потоку туристів до м. Косова та району.

Вікторія Яремин, авторка та розробниця ідеї.
«Гуцульський край», №37, 11.09.2020 року

Share