Кому Нацбанк роздавав гроші?

Рефінансування від НБУ отримали 88 українських банків.

Національний банк України надав рефінансування 88 українським банкам на загальну суму 36 мільярдів 937 мільйонів гривень. Про це свідчать дані, отримані «Дзеркалом тижня» з джерел у комітетах Верховної Ради,

Згідно з цими даними, рефінансування від НБУ отримали як державні фінустанови — «Укрексімбанк» і «Ощадбанк», —так і ряд великих комерційних банків: «Приватбанк», «Надра», «Промінвестбанк», «Альфа-банк», «Укргазбанк», «Фінанси та кредит», «Укрпромбанк», «Родовідбанк», «Південний».

Найбільший обсяг рефінансування отримали: банк «Надра» (7,1 млрд. грн.), «Промінвестбанк» (5,85 млрд. грн.), «Ощадбанк» (4,6 млрд. грн.), «Приватбанк Дніпро» (3, 41 млрд. грн.), банк «Фінанси і кредит» (2,698 млрд. грн.), «Родовідбанк» (2,172 млрд. грн.), «Укрпромбанк» (1,348 млрд. гри.), банк «Фінансова ініціатива» (1,285 млрд. грн.), «Укргазбанк» (1,229 млрд. грн.).

Як розповів «Дзеркалу тижня» голова ради НБУ Петро Порошенко, на останньому засіданні ради деякі з її членів звернулися до правління НБУ з проханням надати інформацію про критерії рефінансування українських банків. «Ми офіційно звернулися до правління НБУ з приводу надання цієї інформації. Минуло вже три тижні, але ніякої інформації ми поки що не отримали», — повідомив Петро Порошенко.

Голова ради НБУ додав, що, на його особисту думку, інформація про рефінансування повинна бути відкритою. За словами Порошенка, в світовій практиці «ця інформація не вважається досить серйозною загрозою для репутації банків, аби приховувати її від інших учасників ринку і вкладників, оскільки банки звертаються по рефінансування не тільки в разі погреби фінансового оздоровлення, а й у тих випадках, коли в них з’являються розриви ліквідності».

За матеріалами інтернет-видань

Share