Про «податкові ями»

«Податкова яма» — це суб’єкт господарської діяльності, який використовують інші платники для одержання «податкової вигоди» у вигляді ухилення від сплати податків, незаконного відшкодування ПДВ з бюджету. Іншими словами — це підприємство з ознаками фіктивності, яке, виписуючи податкові накладні, надає можливість своїм контрагентам формувати затратну частину і податковий кредит, при цьому не декларує валового доходу і податкових зобов’язань та не сплачує їх до бюджету.

Зазвичай «податкові ями» мають статус діючих підприємств, з відсутністю основних засобів, мізерним статутним фондом. Їхнім засновником, директором та головним бухгалтером, як правило, є одна і та ж малозабезпечена особа. Реєструються такі підприємства в різних регіонах України. За юридичною адресою реєстрації знаходиться так званий «представник» підприємства, який виконує лише функцію секретаря та подає до органів державної податкової служби заповнені і підписані звітні документи, а посадові особи вказаного підприємства уникають явки до податкових органів, переховуються від слідчих та оперативних працівників.

Про наявність таких «податкових ям» податківці дізнавалися під час планових та позапланових документальних перевірок легальних платників податку, перевірок оперативної інформації, але до вжиття відповідних заходів реагування підприємство з ознаками фіктивності встигало збанкрутувати або ліквідуватись за рішенням власників, уникаючи при цьому відповідальності.

Запроваджена у квітні поточного року система автоматизованої розшифровки податкових зобов’язань і податкового кредиту з ПДВ платників податку у розрізі контрагентів дозволяє виявляти зазначену категорію підприємств майже в режимі он-лайн.

Наявність кримінального провадження, контрольно-перевірочна та позовна робота використовуються податковими органами лише в якості інструменту досягнення основної мети — стабільного і в повному обсязі надходження коштів до бюджету, прозорої роботи діючих підприємств та оздоровлення економіки держави вцілому.

М. Бодруг,
перший заступник
начальника ДПІ

Share