Про права людини та громадські ради

Нещодавно в обласному управлінні МВС відбулася нарада представників громадських рад з питань забезпечення прав людини.

На брифінг були запрошені від Косівського району: начальник Косівського РВ УМВС, підполковник Віктор Петрович Заплітний, голова громадської ради Ігор Павлович Лелет, секретар громадської ради Дмитро Дмитрович Онисим’юк та член громадської ради, кореспондент газети «Гуцульський край» Ярослав Васильович Тимофійчук.

Розпочав нараду помічник міністра МВС України Василь Васильович Костів — керівник Управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності ОВС.

Василь Васильович зазначив, що громадські ради створені для забезпечення прав людини, зміцнення законності, підвищення правової культури серед працівників УМВС. Громадські ради у своїй діяльності керуються міжнародники документами про права людини, які ратифіковані Верховною Радою України, нормами міжнародного права та міжнародними угодами, Конституцією України,, законами України, відповідними актами Президента України та Кабінету Міністрів України, нормативно-правовими актами МВС України.

В інших розвинених країнах Європи діють такі ж організації, вони знаходяться на утриманні держави. Щоб потрапити на цю роботу, люди повинні пройти конкурс. Обов’язково повинен бути незалежний громадський контроль, якщо цього немає, то і немає демократії з країні.

Адже громадські ради і є там острівцем демократії, які нашій країні зараз дуже важливі і потрібні, адже без цих структур немислимий вступ України в НАТО та Євросоюз. На цьому неодноразово наголошував і Президент України В.А.Ющенко. Ми повинні рівнятися на ті розвинені країни, в яких демократія є основою суспільства.

На одній із останніх нарад Міністр внутрішніх справ України Ю.Луценко наголосив, що важливість роботи громадських рад особливо зростає зараз, у час економічної кризи та політичної нестабільності. Об’єктами перевірки повинні стати робота працівників паспортних столів та ДАІ. Адже не секрет, що окремі працівники ДАІ, виїжджаючи на патрулювання, не мають посвідчень, не знають Правил дорожнього руху та й Закон про міліцію(особливо 5-ту статтю) теж не знають.

Їхня робота, особливо зараз, повинна бути на контролі громадської радиг Рекомендації громадської ради повинні бути узаконені, а не носити рекомендаційний характер.

Начальник УМВС в Івано-Франківській області генерал-майор Василь Станіславович Кузнєцов відмітив, що в Івано-Франківській області громадські ради створені при кожному районному відділі. Позитивні наслідки співпраці обласного управління вже є. В першу чергу слід відмітити роботу громадських рад м. Коломиї та Надвірної.

«Я буду дуже вдячний, — сказав Василь Станіславович, — коли ви нам допоможете в питаннях поліпшення умов роботи працівників МВС, адже не є секретом, що відбувається деградація працівників, порушення прав людини при затриманні, їх побиття під час допиту слідчими, є також чимало проблем і під час утримання підозрюваних».

Працівники МВС повинні чітко усвідомити, що міліція фінансується із податків громадян. Дотримуючись закону, водночас порушуються і права людини, адже саме затримання можна розглядати як порушення її прав. Обов’язково слід ввести таку форму роботи як спільний прийом працівників міліції та представників громадської ради як форма перевірки прав людини.

Одночасно громадська рада повинна звернути увагу на те, в яких умовах працюють органи МВС. Болюче питання кадрів. Недостатнє фінансування. Не секрет, що є випадки, коли в міліції не приймають заяви громадян. Існують і випадки корупції. Слід відзначити, що, на жаль, у багатьох працівників міліції низький рівень правової освіти. І саме громадські ради повинні взяти ці всі питання на свій контроль.

Представники громадської ради повинні бути присутні на допитах, брати участь у рейдах і в розгляді скарг громадян. Начальник обласного управління підкреслив, що він надіється на тісну співпрацю.

На брифінгу також виступили помічник міністра МВС, начальник управління моніторингу прав людини в органах внутрішніх справ Олег Мартиненко та помічник міністра МВС по Львівській області Тарас Гатиляк.

Наприкінці зустрічі Василь Васильович Костів та Василь Станіславович Кузнєцов відповіли на ряд запитань представників громадських рад.

Я. Тимофійчук

Share