Гостей було небагато

У Косові впродовж останніх років склалася гарна традиція — на храмове свято Івана відзначали День міста. На центральному майдані відбувалися концерти, народні гуляння, ігри, художні виставки.

Виступали не тільки місцеві таланти, але й запрошували відомих артистів: Богдана Сташківа, Ольгу Добрянську, Остапа Гавриша й ін. А скільки втіхи приносив виступ знаного гумориста з Коломиї Миколи Савчука! Особливо яскраво були організовані ці прекрасні заходи з допомогою нашого земляка світлої пам’яті Миколи Шкрібляка. Пізніше основну роботу з організації свята брав п. Богдан Юрчишин. Святкування, як правило, закінчувалося яскравими феєрверками, що справляли незабутні враження на дорослих, і особливо, — дітей.

Але місцева влада відмінила святкове дійство, мотивуючи це постом — Петрівкою. Багатьом жителям нашого міста і довколишніх сіл не зовсім зрозуміла така мотивація. Хіба в попередні роки не було посту в цей день? Невже співати народних, патріотичних пісень чи вийти в місто літнім людям і поспілкуватися між собою — гріх? Хто побував цього року на Івана не міг не помітити, що людей у Косові на храмове свято було значно менше, ніж у попередні роки. А скільки раніше приїжджало до нас гостей на храм з Івано-Франківська, Чернівців, Львова!

Автору цього матеріалу телефонували зі Львова поважні пани і питали, коли відбудеться свято в Косові. Що мав їм казати: змінилася міська влада й відмінила цей захід? Чи мав запросити їх подивитися на байкерів, де, до речі, вхід платним був? Людей не так вже й цікавлять байкери, особливо літніх. Вони хочуть вдихнути чистого, незагазованого повітря, просто відпочити, отримати гарний настрій і приємні враження у день храмового свята Івана.

В. Ганцяк,
пенсіонер з м. Косова

Share