Подагра — хвороба багатих

В гості до редакції часопису «Гуцульський край» завітала завідувач терапевтичним
відділенням районної лікарні, заслужений лікар України Анна Іванівна Яким’юк. Тема розмови — подагра.

— Анно Іванівно, чимало читачів нашого часопису цікавиться перебігом такої хвороби як подагра.

— Справді, подагра — поширене захворювання, особливо серед чоловіків віком 30-60 років. Це загальне захворювання організму, пов’язане з порушенням пуринового обміну, яке виникає на фоні спадкової схильності й порушення харчового режиму. Воно супроводжується значним збільшенням у крові солей сечової кислоти з наступним відкладенням її кришталиків у різних органах, у першу чергу — в навколосуглобних і суглобних тканинах, хребті, нирках, печінці. Проблема ця дуже складна.

— Які перші симптоми прояву хвороби?

— Людина може хворіти на подагру впродовж багатьох років, навіть не підозрюючи про це. Клінічно хвороба проявляється найчастіше у вигляді нападів артриту (дослівно термін «подагра» в перекладі з грецької означає «нога в капкані»). Звичайно, болі в суглобах можуть бути наслідком різних хвороб. Особливість подагри в тому, що у хворих тканинах ніколи не виявляють мікробів, рідина взята з суглобів, асептична. Гострий приступ подагри розвивається частіше у чоловіків після 50 років під дією провокуючих факторів: уживання алкоголю, надуживання м’ясної їжі, невиваженого приймання ліків, травм, перевтоми. Різкий біль з’являється найчастіше вночі, як правило, в першому плюсне-фаланговому суглобі великого пальця на нозі. Уражаються інші суглоби. На ранніх етапах у більшості хворих такі напади повторюються раз чи двічі на рік, причому за кілька днів симптоми поступово зникають. Наступні ж гострі напади повторюються з різними інтервалами, захоплюючи все більшу кількість суглобів рук і ніг, уражаючи внутрішні органи, у першу чергу, нирки та печінку.

— Хвороба давня, але чи в змозі людство її позбутися?

— Справді, цю хворобу вивчав і описав у своїх трактатах ще у п’ятому столітті
до н. е. Гіппократ. Досліджувало її багато вчених. Наприклад, у 1859 році вчений А. Герод брав нитку, вмочував її у сиворотку крові хворого — через добу нитка покривалася кришталиками сечової кислоти. Через сто років потому захворювання пояснювали вродженим порушенням пуринового метаболізму. Подагра дедалі поширюється у світі, за винятком Японії й африканських країн. В Україні кількість хворих на подагру досягає 400 й більше чоловік на 100 тисяч населення.

— Чим це пояснити?

— Хоч як дивно, — покращенням життя людей. Наприклад, багаті люди частіше хворіють на подагру. Передумов виникнення хвороби багато, одна з них — генетичного характеру, серед головних також — надмірне вживання м’ясних продуктів, пива, вина, горілки, малорухливий спосіб життя. Шкодить нам і урбанізація, викиди важких металів в атмосферу.

— Як запобігти захворюванню, як виявити його на ранніх стадіях?

— Потрібно регулярно робити комплексне ультразвукове та рентгенологічне обстеження, аналізи крові, сечі. Кожна людина повинна дбати про профілактику подагри. Цьому сприяють заняття різними видами спорту. Потрібно вживати природну молочно-рослинну їжу, без штучних добавок, барвників, ароматизаторів, чисту воду, соки, відвари. Корисне й санаторно-курортне лікування, зокрема мінеральними водами: Моршинською, Трускавецькою.

— Чи може допомогти медицина тяжкохворим з діагнозом «подагра»?

— Безумовно, можна говорити про великий прогрес у медицині щодо зняття болю та патологічних факторів, блокування запалення. Хоч це захворювання всього організму, проте немає фахівців, що спеціалізуються тільки на лікуванні подагри. Залежно від больових проявів, хворого лікують терапевт, ревматолог, уролог, нефролог… Та й перебіг хвороби у кожної людини індивідуальний. У будь-якому випадку мова може йти не про повне одужання, а лише про лікувальні заходи при постійному диспансерному нагляді.

— Чому при подагрі уражуються не тільки суглоби, а й нирки та печінка?

— Надлишок в організмі сечової кислоти дуже негативно впливає, в першу чергу, на нирки, спричиняючи запалення нирок та сечокам’яну хворобу. Іноді патологічний процес у нирках зупинити не вдається, аж до появи ниркової недостатності, що цуже небезпечно.

— Чи можна за допомогою дієти запобігти прогресуванню подагри?

— Так, спеціальна дієта зменшує надходження в організм пуринів, а отже — вміст сечової кислоти в кров. Для цього потрібно відмовитися від вживання м’яса, особливо смаженого, печінки, нирок, копченостей, холодцю, м’ясних і рибних консервів, риби пряного посолу, гострих приправ, какао, шоколаду, кави, спиртних напоїв. Натомість потрібні варена їжа, овочі, фрукти, ягоди, молочні продукти, яйця, креветки, кальмари, борошняні та круп’яні вироби, олія і вершкове масло, горіхи, мед. Нормалізують пуриновий обмін виноград, кавуни, брусниця, баклажани, а також відвар з картоплі та селери. Природно, що дієта сама по собі не виліковує подагри, але без неї важко сподіватися на успіх навіть після застосування найсучасніших методів лікарської терапії.

— Якщо хворий суворо дотримується рекомендацій лікаря й систематично отримує раціональне лікування, то подагра відступає?

— Так, дві третини хворих досягають позитивних результатів. Подагра належить до тих «вдячних хвороб», раннє розпізнавання яких і правильна терапевтична тактика допоможуть зберегти здоров’я і. працездатність пацієнтам на довгі роки.

Користуючись нагодою, хочу привітати всіх медичних працівників району з професійним святом — Днем медичного працівника. Зичу вам і вашим родинам радості, щастя, достатку, вдячності від пацієнтів.

Підготував Мирослав Лучко

Share