Перша допомога. Як надати?

Такою була тема теоретичних і практичних занять, які провели у Косівській районній організації товариства Червоного Хреста. У шестигодинному тренінгу брали участь більше 30 слухачів з 20 організацій, підприємств і установ Косівщини.

Такий важливий захід відбувся з ініціативи голови РО ТЧХ М.Кабина. На запрошення Миколи Миколайовича до Косова завітали голова Івано-Франківської обласної організації ТЧХ України Валерій Старченко й інструктор, лікар-кардіолог, волонтер Юрій Гавриш. Треба відверто сказати, що заняття проходили цікаво, в доступній для широкого загалу формі. Бо, як зазначив Валерій Старченко, кожна людина повинна вміти надати першу допомогу постраждалому.

Юрій Гавриш, який проводив навчання, звісно, розпочав з теоретичного курсу. Розповів, що перша допомога — це комплекс невідкладних дій і організаційних заходів, спрямованих на врятування та збереження життя людини у невідкладному стані, мінімізацію наслідків впливу такого стану на її здоров’я, що здійснюють на місці події особи, які не мають медичної освіти. Юрій Тарасович зосередив увагу присутніх і на обов’язковому дотриманні основних правил при наданні медичної допомоги. «Чую, бачу, відчуваю» — це три правила, які треба завжди пам’ятати.

Вели мову про надання першої допомоги при травмах, ранах, кровотечах. На манекенах демонстрували як робити штучне дихання, показували, якою має бути серцево-легенева реанімація постраждалих, навчали, якими є заходи при дихальній непрохідності. Кожен з учасників тренінгу мав змогу спробувати себе — під
контролем інструктора відпрацювати навички та самостійно надавати практичну допомогу.

Слухачі курсів, які провели в, районній організації Товариства Червоного Хреста з підготовки інструкторів за 6-годинною програмою, оволоділи знаннями з надання долікарської медичної допомоги, про що отримають відповідний сертифікат.

Захід, що відбувся, є важливим, оскільки своєчасне надання правильної першої допомоги не тільки може врятувати життя людині, але й забезпечує подальше успішне лікування небезпечного для здоров’я стану, попереджує розвиток тяжких ускладнень.

Ігор Сусак.
«Гуцульський край», №35, 27.08.2021 р.

Share