Світлі спогади про шкільні роки

Переглядаючи у фейсбуці в групі «Косів гуцульський» фотографії, вирішила і собі переглянути свій архів.

Листаю альбом з фотографіями. Перед очима пропливають роки перебування на Косівщині. Більшість років прожито в карпатському краї, який і на сьогодні став моїм рідним. Тут я навчалась в Смоднянській санаторно-лісній школі інтернаті (2,3,4,6–8 класи по сімейних обставинах), в липні 1974 році почала свій трудовий шлях в Косівській районній дитячій лікарні і залишилась працювати і жити в цьому чудовому краї.

Дитинство, юність, молодість…У кожного із нас свої спогади і враження про далеке безтурботне життя, про яке кожен може написати книгу.

 Випуск восьмикласників санаторно-лісної школи 1970 р.

Випуск восьмикласників санаторно-лісної школи 1970 р.

На фотографії наш випуск восьмикласників (1970 рік). Пройшло півстоліття, але спогади закарбувалися в пам’яті. Хоч фотографій того часу мало, але вони дорогі серцю, бо нагадують шкільні роки проведені в санаторно-лісній школі.

В моїй пам’яті назавжди залишились світлі і теплі спогади про заклад. 25 дітей з різних районів Івано-Франківшини, а саме: Косівський — 5 (с. Старий Косів — Гайовий Г.М., с. Кобаки — Никифорчин Г.І., с. Рибне — Чепіль Д.Ю., с. Рожнів — Захарук М.М., Радиш В.П.), Верховинський — 2, Надвірнянський — 3, Снятинський — 1, Коломийський — 6, Тлумацький — 4, Тисьменецький — 2, Галицький — 1, Калуський — 1 та високопрофесійний педагогічний колектив: Петрук Дмитро Степанович — директор, вчитель історії, Поп’юк Марія Іванівна — завуч, вчитель географії, Мамчук Василина Василівна — вчитель української мови і літератури, Пластовець Ольга Амосівна — вчитель української мови і літератури, вихователь, Федорук Зіна Василівна — вчитель російської мови і літератури, Кабин –Балагурак Марія Миколаївна — вчитель арифметики, алгебри, геометрії, Мельник Борис Степанович — вчитель фізики, Максим’юк Дмитро Васильович — вчитель хімії, Кіт Олена Іванівна — вчитель біології, Бович-Мамчук Марія Іллівна — вчитель англійської мови, Лудчак Василь Михайлович — вчитель креслення, Розвадовський Петро Дмитрович — вчитель фізкультури, Яків’юк Дмитро Дмитрович — вчитель трудового навчання.

Багато теплих слів хочеться сказати про наших добрих, щирих, привітних педагогів, які дбали про те, щоб їхні учні не тільки здобували знання у школі, але й розвивали свої творчі уміння та навички, любили природу, суспільно-корисну працю. Їхнє навчання стало для нас у пригоді в наших повсякденних життєвих перипетіях. У наших серцях назавжди закарбувалися образи наших вихователів — Ольги Амосівни Пластовець та Ольги Сидорівни Петрук, які мала хист справжніх керівників.

25 учнів з різних міст і сіл, різні за характером, успішністю. Мудрі, добрі Ольга Амосівна та Ольга Сидорівна завжди відзначалися толерантністю у ставленні до учнів та вмінням порозумітися з ними, справедливістю, повагою, чуйністю, терпінням, відданістю своєму покликанню.

Вони ніколи не були байдужими до долі своїх вихованців, раділи і переживали за них. Діти отримували увагу і вчительську ласку, не були обділені увагою слабші в навчанні, до кожного із нас знаходили індивідуальний підхід, щоб зацікавити різноманітними захопленнями.

Ми давно покинули стіни школи, доля закинула нас в різні куточки України. Але почавши свій трудовий шлях мені довелося зустрічатися з більшістю моїх вчителів, а з такими вчителями, як Петрук Дмитро Степанович, Петрук Ольга Сидорівна, Пластовець Ольга Амосівна, Федорук Зіна Василівна, Кіт Олена Іванівна, Мамчук-Бович Марія Іллівна збереглися дружні стосунки на довгий час.

Сьогодні їх немає з нами, у різному віці відійшли у засвіти, але добрі спогади про прекрасних людей назавжди залишаються з нами.

На світлині не весь колектив школи-інтернату, але з нами зліва направо сидять: Козлан Марія Іванівна, Феркуняк Наталія Михайлівна, Кабин Марія Миколаївна, Пристайчук-Колос Галина Онисімівна, Поп’юк Марія Іванівна, Петрук Дмитро Степанович (позаду нього я), Пластовець Ольга Амосівна, Максим’юк, Федорук Зіна Василівна, Стовба Олександра Фомінічна (медсестра). Стоять позаду учнів Вадюка Вадима (Чорні Ослави) і Гайового Геннадія (Старий Косів) Яків’юк Дмитро Дмитрович, Пошиванюк Марія Іванівна, Сенчук Марія Миколаївна. Поряд з високою школяркою Приймачук Галею — Петрук Ольга Сидорівна, Лудчак Василь Михайлович, Мамчук Василина Василівна. Справа наліво стоять: Степанченко Богдан Іванович, а нижче — учень Захарук Михайло (Рожнів), Крет Валентина Миколаївна (медсестра).

Марія Порох

Share