Кримінальний огляд

15 березня до Косівського районного відділу поліції надійшло повідомлення від мешканця села Рибного про те, що двоюрідний брат його дружини вчинив самогубство в саду. На місці події поліцейські встановили, що в період часу з 21 години 14 березня до 8 години 15 березня на території власного господарства, неподалік житлового будинку, 21-річний місцевий житель повісився на дереві. Хлопець проживав з сім’єю.

Під час огляду місця події і тіла ознак насильницької смерті та передсмертної записки не виявлено. Попередньою причиною самогубства вважають нестійкий психоемоційний і депресивний стан потерпілого, який він мав останнім часом. Тіло направлено в морг для проведення судово-медичної експертизи та встановлення причини смерті. За цим фактом розпочато кримінальне провадження.

15 березня до відділу поліції звернувся 44-річний мешканець району. Чоловік заявив, що 11 березня через неприязні стосунки його побив син. За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст.125 (умисне легке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України.

19 березня до відділу поліції звернулася 45-річна мешканка району. Жінка заявила про те, що її чоловік систематично вчиняє домашнє насильство, погрожує їй розправою. Чоловіка неодноразово притягували до адміністративної відповідальності за вчинення домашнього насильства. Цього разу слідчі щодо нього розпочали кримінальне провадження за ст. 126-1 (домашнє насильство) Кримінального кодексу України.

22 березня до Косівського відділу поліції звернулася 31-річна мешканка району із заявою про те, що її колишній чоловік не виконує рішення суду щодо сплати аліментів на утримання їхньої неповнолітньої дочки. Розмір заборгованості — 28700 гривень. За цим фактом дізнавачі розпочали кримінальне провадження за ч.1 ст.164 (ухилення від сплати аліментів на утримання дітей) Кримінального кодексу України

23 березня працівники сектору реагування патрульної поліції у Косові зупинили автомобіль «РепаиІІ СІіо» за порушення правил дорожнього руху. Автівкою керував місцевий мешканець. Під час перевірки свідоцтва прс»реєстрацію транспортного засобу з’ясувалося, що документ має ознаки підробки. Водій пояснив правоохоронцям, що не знав про те, що реєстраційний документ на транспортний засіб несправжній. Автомобіль придбав більше року тому. Правдивість слів чоловіка встановлюватиме слідство, а власникові загрожує кримінальна відповідальність.

Правоохоронці автівку вилучили та помістили на майданчик для тимчасового тримання транспортних засобів. За цим фактом слідчі розпочали кримінальне провадження за ч. 4 ст. 358 Кримінального кодексу України. Власникові автомобіля загрожує до двох років обмеження волі. Досудове розслідування триває.

24 березня оперативні працівники Косівського відділу поліції викрили зловмисника, який здійснив крадіжку з торгового закладу. Завдяки злагодженим діям правоохоронців правопорушника затримано за «гарячими слідами», вилучено докази його злочинної діяльності. Крім того, слідчі встановили причетність останнього до вчинення ще однієї крадіжки. За цими фактами розпочато кримінальні провадження і з’ясовують всі обставини.

24 березня до Косівського відділу поліції звернувся 24-річний місцевий мешканець. Чоловік повідомив про те, що виявив пошкоджене вікно у своєму магазині автозапчастин, а також з каси зникли 6 тисяч гривень та 150 євро.

На місце події негайно виїхала слідчо-оперативна група, оперативні працівники та експерти-криміналісти). Правоохоронці обстежили територію місця події, детально опитали потерпілого, свідків, очевидців і під час оперативних заходів «вийшли на слід» ймовірного зловмисника. Ним виявився раніше судимий за корисливі злочини 34-річний косів’янин. Наразі у суді щодо нього розглядають справи про вчинення крадіжок.

Під час слідства правоохоронці встановили причетність зловмисника до вчинення ще однієї крадіжки з салону краси. Встановлено, що до приміщень він проникав, відтискаючи металопластикові вікна. Чоловік викрадав гроші та інші цінні речі.
Речові докази вилучено.

Наразі поліцейські перевіряють підозрюваного і збирають доказову базу щодо вчинення аналогічних злочинів на території області.

27 березня, приблизно о 3 годині, до Косівського відділу поліції надійшло повідомлення від чергового лікаря ЦРЛ про те, що до них доставлено двох мешканців району з вогнепальними пораненнями.

На місце події виїхали співробітники управління карного розшуку, слідчі слідчого управління, слідчо-оперативна група, експерти-криміналісти, поліцейські офіцери громади та працівники роти поліції особливого призначення.

Правоохоронці встановили, що правопорушення трапилося у лісовому масиві між селами Стопчатів та Уторопи Яблунівської територіальної громади. Вночі двоє чоловіків рубали дерева. Коли завантажували деревину на підводу, до них підійшов невідомий і здійснив декілька пострілів у їхній бік.

Потерпілі намагалися втекти з місця події, але зловмисник їх наздогнав і здійснив ще кілька пострілів. У результаті 37-річний і 39-річний мешканці Косівщини отримали вогнепальні поранення, а правопорушник з місця події пішов.

Поліцейські розшукали та затримати нападника. Ним виявився 51-річний місцевий мешканець. Слідчі затримали його в порядку ст. 208 КПК України. З місця події поліцейські вилучили патрон, гільзу й інші речові докази та направили їх на експертизу. Зловмисникові слідчі повідомили про підозру за ч. 4 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України. Наразі поліцейські перевіряють, чи мали потерпілі дозвільні документи на порубку лісодеревини.

29 березня до районного відділу поліції надійшло повідомлення від Косівського районного відділу управління державної служби надзвичайних ситуацій про те, що в селі Річці горить житловий будинок.

На місці події поліцейські встановили, що в ніч на 29 березня 39-річний господар будинку, який проживав сам, порушив провила пожежної безпеки (курив у ліжку), внаслідок чого виникла пожежа, під час якої він загинув. Покійний за життя хворів на епілепсію, зловживав спиртними напоями, курив. Останки тіла доставлено в морг для проведення судово-медичної експертизи. За цим фактом розпочато кримінальне провадження.

Косівський РВП ГУНП.
«Гуцульський край», №14, 2.04.2021 року

Share