Профілактика інфекційних захворювань внаслідок повені

Серед надзвичайних ситуацій природного походження трапляються небезпечні гідрологічні явища (повені, паводки, підвищення рівня ґрунтових вод та ін.).

Повені виникають під час тривалих злив, забруднення та захаращення русел і водних басейнів, безсистемної забудови берегової смуги, інших шкідливих наслідків господарської діяльності людей біля водних об’єктів. Крім матеріальних збитків, небезпека повеней ще й у тому, що розмиваються гноєзбірники та туалети, забруднюється нечистотами і різноманітним сміттям довкілля; затоплюються та забруднюються харчові продукти, джерела питного водопостачання: колодязі, каптажі, джерела централізованого водопостачання, підвальні і житлові приміщення.

Під час повені існує ризик спалахів інфекційних хвороб: кишкові інфекції (сальмонельоз, дизентерія, холера та інші), гепатит А, лептоспіроз, паразитарні хвороби і ряд інших. Збудники усіх цих недуг постійно перебувають у навколишньому середовищі, особливо їх багато у нечистотах, брудній воді, зіпсованих харчових продуктах. Тому головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області нагадує правила гігієни і просить їх виконувати.

Слід використовувати для харчування лише продукти та консервацію, що зберігалися у захищених від підтоплень приміщеннях. Заборонено вживати продукти, які були затоплені водою під час повені. Від них та від консервації, що була затоплена водою і отримала ушкодження, варто позбутися.

Звертайтеся до органів місцевої влади з проханням забезпечити вас питною водою та продуктами харчування гарантованої якості.

За відсутності привізної питної води, ні в якому разі не пийте воду з відкритих джерел і з джерел водопостачання, якщо вони були затоплені і забруднені. Колодязі необхідно почистити та продезінфікувати. Це слід робити раз на рік у будь-якому випадку. Доцільно також зробити лабораторний аналіз води, щоб упевнитися у її безпеці для здоров’я. На час підтоплення та очищення джерел водопостачання слід використовувати бутильовану воду.

Якщо постачання якісної привізної води для пиття неможливе, можна користуватися тільки добре прокип’яченою водою. Обов’язково кип’ятіть питну воду 15–20 хвилин, особливо з джерел водопостачання, які були підтоплені, це звільняє її від більшості хвороботворних мікроорганізмів.

Не можна вживати продукти невідомого походження. Не купуйте харчі на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці.

Споживати слід лише харчові продукти гарантованої якості. їжа повинна проходити обов’язкову термічну обробку. Овочі та фрукти треба ретельно мити кип’яченою водою, потім ошпарити окропом. У зв’язку зі спекотним періодом року збільшується ризик швидкого псування харчових продуктів, тому слід вживати тільки свіжоприготовлену їжу.

Перед прийомом їжі ретельно мийте руки з милом або протирайте зволоженими дезінфектантами серветками. Просушіть будинок та регулярно його провітрюйте, проведіть ретельне очищення та дезінфекцію забруднених приміщень, посуду і домашніх речей, прилеглої до будинку території, дворових туалетів. Не допускайте розмноження у садибах і допоміжних приміщеннях гризунів, тарганів, мух; переповнення нечистотами гноєзбірників, дворових туалетів. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж) виключіть контакт продуктів з ґрунтом та піском.

Таких заходів необхідно дотримуватись щоденно, а не тільки під час і після підтоплень. Попередити хворобу завжди простіше і дешевше, ніж потім її лікувати.

Після сходу води з ґрунтового покриву необхідно: провести рекультивацію земель (очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів (гілля, будівельних конструкцій тощо) та перекопати городи і присадибні ділянки на глибину 20–25 см; індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) в разі переповнення водою, спорожніть за допомогою асенізаційної машини та продезінфікуйте хлорним вапном, або іншим дезінфекційним засобом, призначеним для цього; колодязі звільніть від нанесеного бруду, почистіть, спорожніть та продезінфікуйте у них воду за допомогою дезінфікуючих середників; проведіть дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів; трупи загиблих тварин і птиці зберіть і здайте на утилізацію спеціалізованим закладам.

У разі підозри розвитку ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників тощо) терміново зверніться за медичною допомогою, не допускайте самолікування.
Зберегти здоров’я вам і вашим рідним допоможуть дуже прості правила гігієни!

В. Бович,
головний спеціаліст районного відділу Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

«Гуцульський край», №28, 10.07.2020 року

Share