Піротехніки та петарди — щоб не зіпсувати свято…

Що ближчим стає Новий рік, то більше на полицях магазинів і в ятках на ринках з’являється різноманітної піротехніки — петард, бенгальських вогнів, ракет, хлопавок і т. ін. Для малечі це неодмінний атрибут зимових свят, для працівників держпожнагляду — звичайний товар, котрий буває або якісний, або ні.

Недостатня увага до питань безпеки виробництва й зберігання феєрверкових піротехнічних виробів побутового призначення (далі — ФПВПП), безконтрольна реалізація виробів, які не мають сертифікатів безпеки (зокрема пожежної), використання піротехнічної продукції без дотримання встановлених заходів пожежної безпеки часто призводить до пожеж, травмування й навіть загибелі людей, зокрема дітей.

Основна пожежна небезпека таких виробів полягає у тому, що під час їх використання з корпуса врізнобіч на достатньо великі відстані (до 40 м) розлітаються вогненебезпечні речовини. Запалювальна здатність іскор і полум’я від ФПВ значно вища, ніж у сірників або сигарет, оскільки температура під час горіння піротехнічного заряду перевищує 2000 С.

До ФПВПП має комплектно додаватись інструкція з використання, яка містить разом із текстом, нанесеним на споживчу упаковку, інформацію про обмеження щодо умов поводження з виробом та його використання. Також в інструкції вказуються:

  • Способи безпечної підготовки, запуску та утилізації (за необхідності);
  • заходи щодо запобігання займанням ФПВПП та пожежам від них;
  • попередження про небезпеку виробів;
  • гарантійний термін і дата виготовлення або термін придатності;
  • реквізити виробника та інші відомості.

Згадана інформація мусить бути викладена українською або російською мовами, чітким текстом, який добре видно.

Продаж ФПВПП допускається в торговельних залах магазинів на відстані не ближче 4 м від виходів та інших шляхів евакуації. Якщо павільйон, ягка, кіоск розміщуються на вулиці—не ближче 20 м від будівель і споруд.

Місце продажу ФПВПП мусить бути забезпечене первинними засобами пожежогасіння, зокрема вогнегасниками (не менше 2 штук).
Куріння або застосування відкритого вогню в приміщеннях зберігання та реалізації ФПВПП категорично заборонені.

Продаж готових виробів особам, які не досягли 16 років, та особам, які не досягли певного дозволеного віку, вказаного на упаковці, а також виконання такими особами будь-яких дій із готовим виробом, не дозволяються.

Діти можуть використовувати піротехнічні вироби тільки під наглядом дорослих!

Варто також пам’ятати, що вибухи петард — причина багатьох травм дорослих і дітей. Шумовий ефект від вибухів петард негативно впливає на самопочуття людей із серцево-судинними захворюваннями!!!

В. Ковалюк,
ст. інспектор Косівського РВГУМНС.

Share