У травні проводитиметься весняна кампанія з пероральної імунізації диких м`ясоїдних тварин проти сказу

На виконання Плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин у Косівському районі на 2024 рік, враховуючи Указ Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», та враховуючи складну епізоотичну ситуацію щодо сказу тварин в Україні та районі зокрема, Косівський відділ Івано-Франківської обласної державної лікарні ветеринарної медицини інформує, що на території району у травні місяці 2024 року буде проводитися пероральна вакцинація диких м’ясоїдних тварин проти сказу.

Розповсюдження принад буде здійснюватися методом наземного розподілу на території польових та лісових угідь області поза територіями населених пунктів, із розрахунку 25 принад на 1 км кв.

Пероральна імунізація проведеться на території 5 територіальних громад

  • КОСІВСЬКА ТГ
  • КОСМАЦЬКА ТГ
  • КУТСЬКА ТГ
  • РОЖНІВСЬКА ТГ
  • ЯБЛУНІВСЬКА ТГ

Імунізація диких м`ясоїдних тварин буде здійснюватися вакциною «Орісвак» вітчизняного виробника (ТОВ «УКРВЕТПРОМПОСТАЧ», м. Бровари). Вакцина повністю безпечна для людей, тварин і навколишнього середовища. Має вигляд невеликих за розмірами поживних брикетів (принад). Зовнішня оболонка принад виготовлена із м’ясо-кісткового борошна, що має специфічний запах і приманює тварин на великих відстанях. Всередині принад розміщено желеподібну капсулу з антигеном вірусу сказу. На 21 день після поїдання принади у тварин формується імунітет проти сказу, який триває мінімум 1 рік.

У розповсюдженні принад з вакциною проти сказу візьмуть участь групи до складу яких входять представники Держпродспоживслужби, державних лікарень ветеринарної медицини, районних військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування, територіальних управлінь, відділів, відділень Національної поліції, представники управління лісового та мисливського господарства, користувачів мисливських угідь, представники національних парків.

Стратегія боротьби зі сказом в Україні базується на виконанні комплексу антирабічних ветеринарно-санітарних заходів, спрямованих на профілактику та ліквідацію сказу серед основних резервуарів даного захворювання і передбачає парентеральну вакцинацію домашніх тварин, включаючи обов’язкову вакцинацію всього поголів’я собак і котів на території району, а сільськогосподарських тварин – при спалахах захворювання.

Звертаємо увагу!
Заходи з пероральної вакцинації спрямовані на забезпечення стабільної епізоотичної ситуації щодо сказу тварин в Косівському районі завдяки запобіганню поширення збудника серед диких м’ясоїдних тварин, тому у разі виявлення брикетів з вакциною прохання не руйнувати їх, не брати в руки, не переміщати на інші місця, а залишати привабливими для тварин.

Косівська Лікарня Ветеринарної Медицини

Share