«Лікарі без кордонів» — навчали косівських медиків

У КНП «Косівська центральна районна лікарня» відбувся тренінг з надання домедичної та медичної допомоги при надзвичайних станах, внаслідок різних типів ураження при застосуванні хімічної зброї, біологічної атаки. Йшлося й про лікування постраждалих. Навчання з медиками провели представники організації «Лікарі без кордонів» — доктор Хіро з Японії, лікар Назар Заяць з України, логіст Альберто з Іспанії.

В Україні вже третій місяць триває війна. Вона забирає життя військових, мирного населення, калічить людей. І головне — не дає відповіді на запитання: «Що буде далі?», «Яку смертоносну зброю ще застосовуватимуть?». Отож, тема тренінгу, який мав теоретичну і практичну складові, є доволі важливою. У теоретичній частині (використовуючи мультимедійні засоби) організатори вели мову про хімічні, біологічні агенти, шкідливий вплив радіації на організм людини, а також як медикам захистити себе, надаючи допомогу пацієнтам з різними типами ураження.

Практичне навчання було спрямоване на те, щоб допомогти місцевим закладам охорони здоров’я впоратись з потенційним напливом поранених при застосуванні хімічної зброї. Команда «Лікарі без кордонів» навчала косівських медиків, як сортувати поранених відповідно до тяжкості травм у випадку масового надходження, як надавати першу допомогу при мінно-вибухових травмах. Адже цей крок є необхідним для забезпечення належного лікування пацієнтів у надзвичайній ситуації.

— Ми надаємо медичну допомогу кожному, хто її потребує — незалежно від того, звідки вони походять, якої релігії чи політичної приналежності. Дивимося лише на їхній медичний стан, — наголосив під час навчання доктор Хіро з Японії.

У тренінгу також взяли участь головний спеціаліст з питань мобілізаційної, оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами райдержадміністрації Віталій Кардащук і головна спеціалістка відділу економіки, агропромислового розвитку, освіти, охорони здоров’я, культури, спорту та туризму РДА Леся Палагнюк.

«Лікарі без кордонів» — це міжнародна незалежна неприбуткова медична гуманітарна організація, яка надає безкоштовну гуманітарну та надзвичайну медичну допомогу населенню, котре постраждало в результаті збройних конфліктів, голоду, епідемій, вимушеної міграції, стихійних лих у більш ніж 70 країнах світу. її заснували в 1971 році французькі лікарі і журналісти, які працювали в Африці.

Ігор Сусак.
«Гуцульський край», №18, 6.05.2022 року

Share