Вогні повстанської слави в Космачі

До 79-ї річниці утворення Української Повстанської Армії.

Із буремних літ Другої світової війни та національно-визвольного руху українського народу в цей час варто згадати деякі епізоди подвигів земляків-повстанців на теренах нашого краю, зокрема в с.Космачі. Це село завжди привертало до себе увагу історичними подіями минулих років. Саме тут під час визвольних змагань базувалися бійці УПА (1944–1945 рр.). Повстанські курені, сотні та об’єднання під проводом відомих повстанських командирів: Козака, Скуби, Гамали, Мороза та багато інших отримували блискучі перемоги над гітлерівськими окупантами та московськими зайдами.

Тільки в одному бою, 30 січня 1945 року, в с.Космачі сталінські карателі втратили 140 солдатів, було багато поранених. Повстанські втрати — 14 вбитих і 17 поранених.

Тоді наших героїв похоронили у братській могилі на горішньому цвинтарі села. Нелегко давалися перемоги бійцям УПА, майже на всіх вершинах гір, що оточують село, були нерівні бої, в яких загинули немало космачан і патріотів з інших теренів. У 1945 році в нерівному бою тут поліг легендарний командир УПА, курінний «Козак».

Ще на зорі нашої незалежності, в 1991 році, патріоти села вирішили увіковічити подвиги бійців УПА. Щороку напередодні козацького свята Покрови, 13 жовтня о 19 год., у селі запалюємо вогні повстанської слави. Ось уже 30 років поспіль спалахують вони на всіх вершинах гір, які оточують Космач. Лунають салюти. Символічно, що виконком Космацької сільської ради ОТГ вирішив доручити й вихованцям середніх шкіл почесну місію — запалювання вогнів повстанської слави, з дотримуванням правил особистої і пожежноїбезпекиучасників патріотичного дійства.

Ми, патріоти села Космача, щиро вітаємо всіх ветеранів УПА, політв’язнів, всіх тих, хто боровся і зараз бореться на сході України, в Криму за вільну, самостійну, незалежну Українську державу.

Вогні повстанської слави й наші молитви присвячуємо вам, дорогі і славні наші Герої!

Слава Україні!

Василь Петрованчук,
ветеран Народного руху України.

«Гуцульський край», №41, 8.10.2021 року

Share