ГМО та організм людини

У наші дні ведеться широкомасштабне виробництво модифікованих культур (соя, картопля, кукурудза, цукрові буряки, гарбуз та ін.). Термін ГМО розшифровується як генетично модифіковані організми. ДНК таких організмів створена штучним шляхом, її технологія має назву: «сучасна біотехнологія», «генна інженерія», «технологія рекомбінантних ДНК».

Отримані в результаті використання генних технологій продовольча сировина і харчові продукти є більш стійкими до несприятливих факторів зовнішнього середовища (мороз, надлишок або нестача вологи, до тих чи інших захворювань, що характерні для цих культур). Саме така «стійкість» і викликає певний інтерес у виробників продовольчої сировини і харчових продуктів.

Як відрізнити справжні продукти від ГМО?

Продукти, що містять ГМО, зобов’язані маркувати. Також при виборі продуктів у магазинах слід оцінювати зовнішній вигляд овочів і фруктів. У природі не буває овочів і фруктів Ідеальної форми, однакових, без вм’ятин. Продукти, що містять ГМО, не їдять комахи. Такі продукти не псуються і не гниють, зберігаючи ідеальний зовнішній вигляд на досить довгий період, що для звичайних продуктів не властиво.

Такі продукти, як правило, продають за нижчою ціною, при цьому вони мають найбільшу поживну цінність і довговічність. Але чи безпечні вони, чи все ж є загрозою для нашого здоров’я?

По-перше, вирощування таких рослин згубно впливає на ґрунт і людину. Опилення рослин ГМО поширюється у радіусі до 4 км на всі культури, які знаходяться поряд. Більше того, слід врахувати, що ГМО-культури є безплідними (у першому або другому поколінні) і не дають плідного насіння. Крім того, очевидною проблемою постає порушення сівозмін на полях.

Саме завдяки цій властивості фермери і цілі країни потрапляють у залежність від корпорацій, і кожен рік змушені закуповувати в них трансгенне насіння. А ген безпліддя, переданий іншим рослинам, комахам, тваринам веде до їх вимирання і перетворює родючу землю у мертву пустелю, де крім ГМО нічого більше не росте.

Отрутохімікати, якими обприскують ці поля, отруюють ґрунт і роблять його непридатним для традиційного землеробства на багато десятиліть.

По-друге, від ГМО страждають і люди. Як відомо, населення зменшується щорічно. На жаль, набули широкої популярності онкологічні та серцево-судинні хвороби. Чи причиною є ГМО? Важко сказати. Однак експерти виділяють наступні головні небезпеки, пов’язані з вживанням в їжу генетично модифікованих продуктів:

  • пригнічення імунітету, алергія і метаболічні розлади в результаті прямого впливу трансгенних білків;
  • всілякі патології здоров’я внаслідок утворення у ГМО нових білків або отруйних для людини продуктів метаболізму;
  • поява стійкості хвороботворної мікрофлори людини до антибіотиків;
  • патології здоров’я, пов’язані з накопиченням в організмі людини гербіцидів;
  • зниження надходження в організм важливих елементів;
  • віддалені канцерогенний (сприяє утворенню пухлин) і мутагенний (веде до розвитку мутацій в організмі) ефекти.

Слід пам’ятати про те, що будь-яке приєднання чужорідного гена в організм — це вплив на самий організм, що може активізувати небажані наслідки. До чого це призведе — жодна людина не знає, і знати сьогодні не може. Робіть висновки — чи варто купувати такі продукти, чи ні!

Матеріал підготувала викладач кафедри медичної і фармацевтичної хімії Буковинського державного медичного університету Юліана Лукань.

Share