Спортивна гордість Косівщини — Іван Олексюк

Стару-престару дошку в чорно-білі клітинки вперше розгорнула і поклала перед п’ятирічним Іванком Олексюком з села Бабина його прабабуся. Пояснила правила гри, була тренером і спаринг-партнером. Літній жінці часто залишали пильнувати жвавого малюка. Грати з ним у м’яча вона не могла, бавитися машинками не хотіла. Шашки їй подобалися, а правнука приворожили.Спершу хлопчик навчився перемагати прабабусю, відтак — усіх дорослих у родині. Тоді йому стало нудно. Хотів змагатися з сильнішими гравцями. Батьки знайшли йому таких у Косівському шашко-шаховому клубі «Етюд» районного центру дитячої творчості, який створив та очолює Володимир Хлопков.

Марія Олексюк каже: «Ми з чоловіком вважаємо, що кожна людина має чогось досягнути у житті. Якщо для нашого Іванка стали важливими шашки, то хай розвиває здібності у цій грі».

Кілька років батько тричі на тиждень возив сина власним автомобілем з Бабина у Косів на заняття. Терпляче чекав, коли вони закінчаться. Тоді у клубі займалися достойні суперники, сильні і перспективні шахісти — Орест Слава, Святослав Сусак, Віталій Грималюк, Святослав Колюк та інші. Пощастило з першим тренером. Керівник клубу Володимир Хлопков має вкрай необхідні для роботи з дітьми уміння: доступно пояснювати, зацікавити, стимулювати, мотивувати.

Природні здібності дитини, підтримка люблячих батьків, настанови талановитого тренера і гра з сильними партнерами дали швидкий результат. Через неповний рік занять у клубі «Етюд» шестирічний Іван Олексюк став сенсацією Всеукраїнського турніру «Кубок Прикарпаття–2012» з шашок–64 серед юнаків і дівчаток, який проходив у Івано-Франківську. Початківець з Бабина виборов на ньому бронзову медаль у своїй віковій групі.

Відтоді спортивна кар’єра Івана йшла вгору. Він став кандидатом у майстри спорту України з шашок, був багаторазовим призером чемпіонатів України, неодноразовим учасником міжнародних змагань.

У жовтні цього року в м. Кушадаси (Туреччина) проходила Першість світу з шашок–64 серед молоді, юніорів і юнаків. Загалом на цей турнір приїхали більше 40 спортсменів з різних країн світу, які сформували шість вікових груп.

Чотирнадцятирічний Іван Олексюк зміг взяти участь у міжнародному герці. Знову сина підтримали батьки — взяли на себе весь фінансовий тягар поїздки і перебування за кордоном. Шахісти змагалися у класичній грі, рапіді та бліці. Іван привіз додому бронзову медаль і кубок за третє місце.

Успіх земляка оцінили на Косівщині. Районна влада присвоїла юніорові високе звання «Спортивна гордість Косівщини», нагородила його та першого тренера Володимира Хлопкова почесними грамотами, а батькам Марії і Василеві Олексюкам вручили грамоти-подяки.

Чотири роки тому перспективного шахіста взяв під свою опіку засновник знаної та авторитетної у світі шахової школи, віце-президент Федерації шашок України Костянтин Балтажи. Іван займається у його школі два-три рази на тиждень.

Є ще одна гарна новина — цього року юний шашкіст з маленького села Бабина почав навчатися в Івано-Франківському фізико-математичному ліцеї. Має намір стати програмістом.

Аліса МУДРИЦЬКА.
«Гуцульський край», №50, 11.12.2020 року

Share