Відділ ведення Державного реєстру виборців інформує

Відповідно до статті 20 Закону України «Про Державний реєстр виборців», у разі звернення виборця до органу ведення Державного реєстру виборців (далі — орган ведення Реєстру) щодо зміни виборчої адреси, на підставі частин третьої і четвертої статті 8 цього Закону, у заяві виборця, яку подають за формою, встановленою постановою Центральної виборчої комісії, вказують адресу житла, за якою виборець фактично проживає та яку просить визначити його новою виборчою адресою.

Тобто відтепер виборець для визначення йому органом ведення Реєстру виборчої адреси за місцем фактичного проживання може звернутися з відповідною заявою у міжвиборчий період та у перші 5 днів відповідного виборчого процесу до органу ведення Реєстру, повноваження якого поширюються на територію, до якої належить місце фактичного проживання.

Звернення в електронній формі можуть бути надіслані виборцем із використанням мережі Інтернет за підписом, прирівняним до власноручного підпису, відповідно до Закону України «Про електронні довірчі послуги» (кваліфікований електронний підпис). Звернення в електронній формі створюють шляхом заповнення виборцем форми з використанням відповідного електронного сервісу, розміщеного на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії. Звернення, надіслані з використанням мережі Інтернет, повинні містити адресу електронної пошти заявника.

Ця можливість спрямована на реалізацію виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших виборців, які з певних причин проживають не за місцем своєї реєстрації. Виборцям надають можливість голосувати у тих територіальних громадах, де вони фактично проживають.

Повідомляємо терміни зміни виборчої адреси: не пізніше ніж на п’ятий день з дня початку виборчого процесу, тобто до 10 вересня включно, та не раніше ніж через рік після дати внесення до Державного реєстру виборців останньої зміни виборчої адреси такого виборця.

Також повідомляємо, що 24 липня 2020 року набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення виборчого законодавства», яким внесені зміни, зокрема до Закону України «Про Державний реєстр виборців», яким вимоги щодо подання документів (копій документів), які підтверджують зміну виборчої адреси виборця, до звернень щодо зміни виборчої адреси на підставі частин третьої і четвертої статті 8 цього Закону не застосовують.

У період дії карантину, в зв’язку із поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом, рекомендуємо дотримуватися усіх норм і правил особистого захисту та безпеки.

Щодо консультації з питань зміни персональних даних і виборчої адреси виборця, який знаходиться на території повноваження відділу ведення Державного реєстру виборців апарату Косівської РДА, просимо звертатися за адресою: м. Косів, майдан Незалежності, 11, II поверх, кабінет №15, відділ ведення Державного реєстру виборців, тел.:.2-03-40, 2-03-81.

Людмила Форпль,
в.о. начальника відділу ведення Державного реєстру виборців апарату РДА.

Share