Лікувальні властивості прополісу

З часу глибокої давнини люди знали про лікувальні властивості продуктів бджільництва, які широко застосовують у народній медицині.

Широким діапазоном фармакологічної дії (протипухлинної, протизапальної, антимікробної, противірусної, протигрибкової, знеболюючої, регенеративної та біостимулюючої) володіє прополіс.

Назви прополісу — бджолиний клей, уза, бджолиний бальзам «фундамент», бджолина або воскова смола. «Ргороіізо» по-грецьки і по-латині означає заробляти, згладжувати. Бджоли обробляють прополісом все, що є у вулику.

Прополіс — це продукт бджільництва, який складається із речовин рослинного і тваринного походження, вміст яких залежить від місця і часу збору.

До складу прополісу входять: смолоподібні компоненти із бруньок дерев: флавоноїди, ароматичні кислоти та їх ефіри; віск (жирні кислоти, спирти та їхні ефіри); ефірні та ароматичні масла; квітковий пилок, інші субстанції (мінеральні речовини, петони, лактони, хіноли, етфоїди, вітаміни і цукри). Він містить 55% смол і бальзаму, 30% воску, 10% ефірних олій і 5% квіткового пилку.

За кольором прополіс може бути від сірого до темно-зеленого та бурого кольорів. Виділено три його фракції: слирторозчинну, жиророзчинну і водорозчинну. Це дуже важливо враховувати під час приготування ліків з прополісу: свічок, спиртових настойок, вушних розчинів, мазей, спреїв, дезодоруючих розчинів. Хочу застерегти охочих приготувати ліки з прополісу для самолікування в домашніх умовах. Під час приготування настойок, розчинів чи мазей залишається тверда нерозчинна фракція, і процентний вміст прополісу в лікувальних формах буде значно менший.

Враховуючи це, для приготування 20% спиртової настойки потрібно брати 80 мл 70° спирту, а не 96° і не 20г, а 40г твердого прополісу. Ліки, виготовлені в домашніх умовах, слід тримати в темній посудині, яка щільно закривається.

У переважній більшості в домашніх умовах використовують: 20% настоянку, 10–20% мазі, 10–20% водні розчини, які готують на водяній бані, прополісне масло для лікування захворювань шлунка, прополісний мед — для лікування захворювань легень.

Курс лікування прополісом — від 2-х до 4-х тижнів з перервою 2–3 тижні — для профілактики і лікування гострих респіраторних захворювань та грипу. Вживати спиртові розчини прополісу ліпше на ложці молока, починаючи з 5 крапель — 2 дні, 10 крапель — 2 дні, а потім по 20 крапель — два рази на день за 30 хв до їди.

Серпень — найкращий час, щоб зібрати прополіс для виготовлення ліків.

Дуже дієвий спосіб зменшення загального мікробного числа в повітрі житла є використання запрополісованих в серпні у вуликах шматків щільної, не синтетичної тканини. Розміщення таких запрополісованих серветок біля теплих предметів у помешканні сприяє виділенню парів прополісу, які діють згубно на мікроби і віруси в повітрі.

Прополіс — один із найкращих антисептиків.

Я вірю бджолам, які продукують прополіс, дезінфікують ним вулики і все, що в них є.

М. Балаш,
лікар народної і нетрадиційної медицини, почесний апітерапевт України.

«Гуцульський край», №34, 21.08.2020 року

Share