День Героїв у Вербовці

23 травня відзначали День Героїв.

З цієї нагоди відбулися урочистості у с. Вербовці біля пам’ятника учасникам визвольних змагань «Борцям за волю України» сіл Вербовця, Старого Косова, Смодної, ініціатором та спонсором спорудження якого був Микола Антонович Ковалюк — син Катерини, рідної сестри Ласитчука Юрія Григоровича «Відважного», керівника кущової боївки.

Славетні традиції боротьби українського народу продовжують захисники України, які сьогодні віддають найцінніше — своє життя. Серед них є і наші земляки.

Так, уродженка с. Вербовця Андріана Іванівна Сусак-Арехта продовжує справу рідного брата своєї бабусі — Миколи Васильовича Гринюка (псевдо «Солома»), який був керівником кущової боївки с. Вербовця.

У 2016 р. Андріану Сусак нагородили орденом «Народний Герой України». У 2017 р. демонстрували фільм «Невидимий батальйон», у якому вона зіграла одну з головних ролей. В 2019 р. її нагородили орденом «За мужність» III ступеня. Але найзаповітнішою її нагородою будуть перемога і мир.

Присутні дуже радо зустріли свою мужню односельчанку Андріану, її чоловіка Максима та їхнього синочка Макарчика. Зі сльозами на очах вона розповідала про пережите на війні. На запитання: чи не тужить за минулим, вона відповіла, що не жаліє ні за чим, а повернула би репресованих і загиблих у боротьбі. Максим дещо доповнив Андріану і побажав усім миру.

З щирою подякою звернувся до наших Героїв Іван Михайлович Павлюк, який написав пісню «Малиш Андріана».

Голова Косівської організації Конгресу Українських Націоналістів Михайло Васильович Цьок розповів про боротьбу ОУН-УПА на теренах нашого краю. А ще наголосив, що завдяки таким як Андріана і Максим та їхнім побратимам, ми можемо спокійно спати.

Все менше стає учасників тих подій, які можуть поділитися своїми спогадами про пережите. Тож пам’ять про Героїв увічнили автори і упорядники Параска Іванівна Сусак-Курендаш, Оксана Василівна Швед, Володимир Васильович Куриндаш в книзі «Стежками «Відважного» і його побратимів».

У своєму виступі Параска Іванівна розповіла про учасників УПА. Особливу увагу приділила постаті Миколи Васильовича Гринюка (псевдо «Соломон»).

Репресована громадська діячка Яремин-Чистюк Василина Михайлівна прочитала вірш періоду визвольних змагань «Ціна волі».

Зі щирим словом виступив перед присутніми сільський голова Іван Іванович Сусак, батько Сусак-Арехти Андріани Іванівни, який тяжко переживав той час, коли дочка була на війні. З трепетом душі він говорив про події на Сході України, адже там відстоює нашу волю його зять Максим.

Всі учасники дійства пом’янули полеглих Героїв минулого покоління та в зоні АТО, а також нашого земляка Олексія Лепкалюка, бійця батальйону «Айдар». Помолилися за тих, хто сьогодні під ворожими кулями захищає наш мир і спокій.

Слава Героям!

Галина Риптик,
завбібліотекою с. Вербовця.
«Гуцульський край», №22, 29.05.2020 року

Share