Влада, банкіри та підприємці підпишуть „Меморандум про порозуміння”

2 лютого голова обласної державної адміністрації Микола Палійчук провів зустріч з керівниками банків та суб’єктами підприємницької діяльності. Основна тема зустрічі — вирішення проблем, які виникли як у підприємців так і у банкірів у зв’язку з ростом курсу американського долара. На зустрічі також були присутні заступник голови облдержадміністрації Володимир Шкварилюк та начальник управління Національного банку в області Михайло Стайничий.

Під час наради підприємці та банкіри висловлювали своє бачення ситуації, що склалась з валютними кредитами в Україні, зокрема в області, й обговорювали пропозиції щодо виходу з неї.

Як зазначив голова облдержадміністрації Микола Палійчук задля вирішення проблеми повинен бути конструктивний діалог між усіма зацікавленими сторонами. Раніше на адресу облдержадміністрації надійшло звернення від прикарпатських підприємців в якому останні надали свої пропозиції що робити з валютними кредитами. Власне частина пропозицій, які висловлювали підприємці може бути реалізована тільки на вищому законодавчому та урядовому рівнях.

Представники обласної влади повідомили, що всіляко підтримуватимуть конструктивні пропозиції котрі здатні реалізовуватись в межах їх повноважень та інших зацікавлених сторін, а саме прикарпатських банкірів та підприємців. Одне з головних завдання для обласної влади – це збереження робочих місць в області. Тому облдержадміністрація, зокрема, підтримує роботу з підприємцями, що мають в банках валютні кредити з метою їх реструктуризації шляхом зменшення виплат по відсотках через збільшення терміну кредиту.

Також підприємцям та банкірам за обопільної згоди пропонується переводити валютні кредити у гривневі. Головне за словами Миколи Палійчука: не допустити широкого існування колекторської форми в області та збільшення банками в односторонньому порядку відсоткових ставок по раніше виданих кредитах. До речі при облдержадміністрації створено „гарячу” телефонну лінію на яку цілодобово мешканці області можуть дзвонити та повідомляти про факти порушення банками угод в односторонньому порядку. Тож з 8 ранку до 17.15 можна телефонувати за номером 55-18-68, а з 17.15 до 8.00 за тел.55-20-07. За дотриманням банками угод повинне слідкувати і обласне представництво Національного банку України та здійснювати щодо порушників відповідні заходи.

Результатом зустрічі стала домовленість про створення робочої групи в яку увійдуть представники підприємців, банкірів та простих громадян, а очолить дану групу заступник голови облдержадміністрації Володимир Шкварилюк. Завданням групи стане напрацювання «Меморандуму про порозуміння». Наступна зустріч у такому форматі запланована через тиждень. Голова облдержадміністрації повідомив був присутніх, що готовий стати в області гарантом домовленостей котрі будуть досягнуті в ході напрацювань робочої групи.

Share