Безпілотник «ФУРІЯ» і дрон «ГРІМ»

Безпілотний авіаційний комплекс розвідки та коригування вогню артилерії А1-СМ “Фурія”, який розроблений та серійно випускається київським НВП “Атлон Авіа”, прийнято на озброєння Збройних Сил України. Відповідний наказ №115 від 9 квітня 2020 року було підписано міністром оборони України Андрієм Тараном.

Прийняттю на озброєння передували не тільки тривалі державні випробування, але і успішна експлуатація дрону у військах та його ефективне використання у реальних боях на Донбасі протягом років. Таким чином БпАК А1-СМ “Фурія” став першим вітчизняним комплексом, розробленим приватною компанією, який був прийнятий на озброєння української армії.

“Фурія” здатна проводити розвідку та визначати точні координати цілі, як вдень так і вночі, може знаходитись в повітрі понад 3 годин та має оперативний радіус у 50 км. У склад комплексу входить декілька літальних апаратів, денне та нічне корисне навантаження (включаючи тепловізійну камеру), наземна станція управління та обробки інформації, антени та інше додаткове обладнання.

Також український дрон-камікадзе “Грім”, розроблений НВП “Атлон Авіа”, пройшов черговий етап льотних випробувань.

Український “Грім” має бойову частину вагою у 3,5 кг, загальну злітну вагу у 10 кг, може розганятися до 120 км/год та знаходитись у повітрі 60 хвилин. За виявлення цілей відповідає оптична станція з потужною камерою, яка дозволяє виявляти навіть малорозмірні цілі з висоти понад 1200 метрів.

“Грім” може оснащуватись різними видами бойових частин, осколково-фугасною, кумулятивною та термобаричною.

Особливістю розробки є використання потужного мультикоптера, який одночасно виконує дві задачі — підйом “Грому” на робочу висоту баражування і ретрансляція сигналу управління та телеметрії.

Це дозволяє збільшити час перебування дрона в повітрі та розширити дальність стабільної передачі даних, навіть в умовах активної протидії ворожих засобів радіоелектронної боротьби.

“Грім” є новим видом зброї — баражуючим боєприпасом та поєднує у собі концепції безпілотного літального апарата та високоточної зброї. Такі дрони можуть впродовж певного часу знаходитись у повітрі, вишукувати ціль та самостійно її знищувати.

Водночас, використання такої зброї є більш дешевим у порівнянні із високоточними ракетами, бомбами чи артилерійськими снарядами.
Розробки такої зброї вже активно тривають у США, Ізраїлі та інших передових, у галузі технологій БПЛА, країнах. Завдяки ініціативній розробці “Атлон Авіа”, яка серійно постачає до війська один з наймасовіших українських дронів — БПЛА “Фурія”, від них не відстає і Україна.

За матеріалами:

https://zbroya.info/uk/blog/18972_ukrayinskii-dron-kamikadze-uspishno-proishov-chergove-viprobuvannia-video/

https://defence-ua.com/weapon_and_tech/bezpilotnik_furija_prijnjato_na_ozbrojennja_zbrojnih_sil_ukrajini_video-477.html

Share