Збережемо лісову красуню!

Щороку після новорічних та різдвяних свят всі живі (тобто зрубані) ялинки, опиняються на смітнику: ті, які були в оселях, і які не продали на ялинкових базарах.

Для охорони хвойних молодняків видано спільне розпорядження Івано-Франківським ОУЛМГ, УМВС України в Івано-Франківській області, державною екологічною інспекцією в Івано-Франківській області та державним управлінням навколишнього природного середовища в Івано-Франківській області № 3/2-224 від 20.11.2008 р. Даним розпорядженням в області заборонено вирубку ялиці білої.

Дозволено вирубувати ялину (смереку) в шкілках, смугах відводу ліній електропередач, біля газонафтопроводів, освітлення доріг та при розчистці квартальних просік, сільськогосподарських угідь.

Розпорядженням зобов’язано начальників районних та міських відділів внутрішніх справ МВС України з участю спеціалістів лісгоспів і державної екологічної інспекції організувати з 15 грудня 2008 р. до 5 січня 2009 р. мобільні групи і пости на автошляхах і ринках області з метою недопущення самовільних рубок, безконтрольного перевезення та реалізації ялинок у невстановлених для цього місцях.

Єдиним документом на право перевезення новорічних ялинок по території області є товаротранспортна накладна встановленого зразка з відповідними відмітками відвантажувача, видана лісогосподарським підприємством.

При реалізації дрібних партій ялинок (до 50 шт.) на зрізі деревця має бути відбиток клейма.

ДП «Кутський лісгосп» в передноворічний період мобілізує всі сили лісової охорони на збереження лісових красунь.

У лісгоспі створено штаб під керівництвом головного лісничого для забезпечення охорони хвойних насаджень від самовільних рубок, а в кожному лісництві — спеціальні бригади для проведення рейдів з метою виявлення і затримання осіб, що здійснили самовільну рубку.

За кожне незаконно зрубане деревце діаметром до 10 см постановою КМУ від 23.07.2008 р. № 665 встановлено штраф в розмірі 42 грн., можуть також притягнути особу до адміністративної відповідальності — 85 грн.

Придбати новорічну ялинку можна на законних підставах. Лісгосп буде заготовляти ялинки в дозволених місцях для реалізації їх населенню, організаціям та закладам соціально-культурного призначення. Також лісгосп продає новорічні гілки ялиці білої.

Працівники лісгоспу закликають громадськість району не порушувати лісове законодавство та вести роз’яснювальну роботу серед оточуючих про обов’язок кожної людини не зрубати, а посадити дерево.

Шановні краяни! Не знищуйте майбутні ліси нашого краю. Тільки разом збережемо нашу природу для наступних поколінь.

Василь Дмитрук,
головний лісничий ДП «Кутське
лісове господарство»

Share