104-ті роковини Гуцульського повстання

Гуцульське повстання 1920 року – масовий збройний виступ селян Косівського повіту Станіславського воєводства (нині в межах Івано-Франківської обл.), проти польської окупаційної влади, що тривав з 16 до19 квітня.

Повстання охопило 11 населених пунктів, у ньому взяло участь понад 10 тис. осіб, переважно селян Косівського, а також Коломийського, Снятинського, Печеніжинського та Городенківського повітів.

Виступом керував штаб, очолюваний колишніми військовополоненими австро-угорської армії, що повернулися з росії. Повстання розпочалося збройним виступом у с. Жаб’є (нині смт Верховина), який підтримали жителі сіл Зелена, Голови та ін. Повстанці нападали на пастерунки (відділи) поліції та жандармерії, роззброювали їх, виганяли представників польської окупаційної влади, захоплювали лісництва, виступали за возз’єднання з Україною.

Гуцули — політичні в’язні в день випущення на волю (20.11.1921 р.). Ратунковий український комітет в Коломиї. Фотокопія із фондів ІФКМ.

Регулярне польське військо та поліція придушили повстання, заарештували понад 250 осіб, більшість з яких було засуджено до тривалого ув’язнення.

Із спогадів Петра Шекерика-Дониківа – війта Жаб’євської ґміни, учасника подій:

«… Перед Великодніми святами 1920 року польські жовніри і жандарми ходили в Жаб’ю і довколишніх селах по хатах гуцулів і забирали паски. Люди аж плакали з розпуки, бо не мали змоги спечи другої паски. Досі була це нечувана річ – забирати людям паску з послідньої муки, яку зберігав гуцул цілий рік, щоб мати на Великдень. … Хто заховав свою паску, того жовніри били і замикали до арешту.

… Польські власті заряджували безустанні, попросту грабіжницькі, реквізиції майже всього, що тільки у селян було. Реквізували сіно, худобу, вбрання, сукно, полотно, вовну, бараболю, овес, ячмінь, куплену кукурудзу, останній шматок хліба. При реквізиціях, до весни 1920 року, нічого не платили за забрані речі. … Реквізували расову худобу. Реквізували розплідну худобу. Телята, дійні корови, робочі воли і коні. Реквізували вівці, ягнята, бугаї, барани…

Весна 1920 року замінилася в криваве пекло для гуцулів. Поляки спровокували своїм терором гуцульське повстання і криваво, у звірський спосіб пімстилися на гуцулах…».

Джерело: 1. Енциклопедія історії України; 2. Шекерик-Доників П. Гуцульщина у польському ярмі/ Петро Шекерик-Доників //Рік у віруваннях гуцулів. Вибрані твори. – Івано-Франківськ, 2009. – С. 217-256.

Івано-Франківський краєзнавчий музей

Share