Велике повернення Марка Черемшини

Саме 21 лютого, у День рідної мови, відбулося, за влучним висловлюванням Данила Ільницького, “велике повернення Марка Черемшини”.

Хоча, здається, письменник-класик нікуди й не йшов, але якби запитати пересічних українців, чи читали вони цього самобутнього автора..мабуть, не всі відповіді були би обнадійливі. Тож мабуть багато кому варто це ім’я відкрити для себе, впустити у серце і знання, а отже — повернути на чільне місце серед класиків модернізму.

Символічно те, що третя презентація найповнішого на сьогодні видання творів Марка Черемшини відбулася у Домі Франка у Львові, адже саме Івана Франка Марко Черемшина вважав літературним кумиром, “великим астральним тілом, що світить на всю Україну”.

Презентація відбулася у форматі розмови між упорядницею Іванною Стеф’юк та дослідниками літератури Ростиславом Чопиком, Богданом Тихолозом, Лесею Салій. Модерував зустріч Данило Ільницький. На зустрічі зібралося винятково поважне товариство, залюблене у слово.

Враховуючи, що для Марка Черемшини і для упорядниці видання рідними є гуцульські говірки, то в День рідної мови прозвучала і декламація у автентичному варіанті.
«Навіщо люди читають масивні книжки? Бо хочуть довго жити» — ця теза Богдана Тихолоза стала мабуть лейтмотивом.

Висловлюємо щиру вдячність поважним організаторам за нинішній захід, на якому презентувався наш Марко Черемшина — без фільтрів і цензури.

Автори фото: Дім Франка та Роксолана Гавалюк

Музей Марка Черемшини у Снятині

Share