«16 днів проти насильства»

У період з 25 листопада по 10 грудня 2023 року на території України проходить Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». Її метою є підвищення обізнаності населення і привернення уваги громадськості до проблем подолання домашнього насильства.

Працівники Косівського районного відділу поліції ГУНП в Івано-Франківській області спільно з представниками органів місцевого самоврядування, районної військової адміністрації, головами територіальних громад, соціальних служб і служб у справах дітей провели «круглі столи» і спільні наради, під час яких обговорювали проблемні питання домашнього насильства, способи їх вирішення і надання допомоги постраждалим особам, а також узгодили перелік спільних заходів у рамках цієї акції.

Працівники поліції наголошують: не замовчуйте факти вчинення домашнього насильства! Якщо ви стали жертвою насильства чи вам відома інформація про особу, яка вчиняє насильство, — не зволікайте, інформуйте поліцію за номером «102». Вчасне повідомлення про насильство може врятувати життя!

Косівський райвідділ поліції.

 

Новий вид шахрайства: «Вподобання за гроші»

На території України в соціальних мережах поширюється новий вид шахрайства: «Поставив лайк — отримай за це гроші».

У соціальних мережах і популярних месенджерах шахраї із використанням іноземних номерів телефонів надсилають громадянам пропозицію отримати заробіток за позначку (лайк) під відеозаписами та дописами в соціальних мережах.

З метою отримання заробітку особі пропонують підпиратись на певний канал чи профіль у популярних соціальних мережах та відеохостингах, після чого необхідно надіслати «потенційному роботодавцеві» підтвердження проставленої позначки. За вчинення зазначеної послуги пропонують від 100 грн.

У поодиноких випадках у перші дні грошові кошти в незначних сумах дійсно виплачують громадянам. Шахраї входять у довіру, створюють позитивне ставлення до себе, після чого, пропонують інвестувати в компанію з метою отримання в подальшому прибутку в більших розмірах.

У результаті, введені в оману особи, переказують шахраям власні гроші, однак жодних, заздалегідь обіцяних прибутків, не отримують, що спричиняє потерпілим матеріальні збитки.

Щоб не потрапити в тенета шахраїв, закликаємо вимагати правовстановчі документи стосовно організації, яка пропонує роботу; особисто розмовляти з особами, ставлячи їм конкретні запитання з приводу працевлаштування, умов, графіку роботи і т.д.

Окрім цього, застерігаємо від здійснення переказу власних коштів на будь-які рахунки чи номери мобільних телефонів, надання реквізитів власних платіжних засобів (номерів банківських карток, терміну їх дії, тризначний CVV-код), переходу за підозрілими посиланнями; надсилання власних грошових коштів знайомим, які потрапили в біду, не переконавшись в цьому в самої особи, від імені якої представляються шахраї.

Анатолій Лукашенко,
заступник керівника Косівської окружної прокуратури.

«Гуцульський край», №49, 8.12.2023 р.

Share