Промоція народних промислів

Делегація з Косова долучилася до роботи стратегічної сесії Міністерства культури та інформаційної політики з напрацювання плану заходів промоції народних художніх промислів (НХП), зокрема — косівської кераміки. Про це повідомила завідувачка Косівського музею народного мистецтва та побуту Гуцульщини Вікторія Яремин.

У обговоренні взяли участь завідувачка музею Вікторія Яремин, майстриня косівської кераміки, мистецтвознавиця та голова БФ «Автентика Гуцульщини» Марія Гринюк, гончар Микола Чорний і графічна дизайнерка Ольга Боярчук.

Йшлося про популяризацію чотирьох напрямків народних художніх промислів: косівської кераміки, гутництва, решетилівської вишивки та писанкарства. Учасники заходу міркували, як народні художні промисли можуть стати дієвим інструментом «м’якої сили» та сприяти збільшенню підтримки України за кордоном.

«Народні художні промисли — важлива та невід’ємна частина нашої культури. Народні майстри зберігають і несуть у світ унікальні практики та витвори, що красномовно говорять про глибину та унікальність української культури», — зазначив Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

«Підвищення обізнаності про НХП за кордоном може посилити позитивний імідж нашої країни як незалежної держави зі стародавньою та автентичною культурою. Це важливо для протидії дезінформації країни-агресорки, а також для мінімізації асоціації України лише з війною. Водночас промоція НХП не лише за кордоном, айв Україні, може допомогти згуртувати українців навколо питання збереження спільної культурної спадщини та відновлення цього сектору й країни в цілому», — підкреслила заступниця директора проекту Катерина Новохатня.

Серед учасників сесії також були присутні заступниця Міністра культури та інформаційної політики України Галина Григоренко, представники Директорату культури та мистецтв МКІП, рекламних агенцій, музеїв та майстри.

«Гуцульський край», №24, 16.06.2023 р.

Share