Скарлатина — на Косівщині

У Косівському закладі дошкільної освіти (ясла-садок) «Горобинка» виявили два випадки захворювання дітей на скарлатину. У молодшій і старшій групах з 21 по 30 квітня запроваджено карантинні заходи. Про це повідомили у відділі освіти міської ради. Раніше випадок цього захворювання зафіксували в Косівському ліцеї № 2 ім. Михайла Павлика.

— Останній спалах скарлатини в нашому районі був у 2019 році, — розповідає завідувачка відділення епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Людмила Гавронська. — Зараз в області зареєстровані спалахи цієї інфекційної недуги в організованих дитячих колективах. У березні-квітні спостерігаємо активізацію скарлатини і в нас. У районі зареєстровано п’ять випадків серед дітей віком 2, 4, 5, 7 та 8 років.

За словами лікарки, збудники скарлатини швидко поширюються при тісному контакті між членами сім’ї, у дитячих садочках, школах. Тому хворим слід перебувати 10 днів у ізоляції, якщо перебіг недуги легкий і без ускладнень. Ще 12 днів не можна відвідувати місця скупчення людей. Отож, ізоляція має тривати не менше трьох тижнів.

Лікарка-інфекціоністка КНП «Косівська ЦРЛ» Тетяна Левін каже, що скарлатина дуже заразна бактеріальна інфекція, яка швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом і через предмети побуту. Вона спричиняє ангіну.

Найбільше вражає дітей молодшого віку. Хоча буває у підлітків і дорослих людей. Якщо її вчасно не діагностувати та не . провести повний курс лікування, хвороба може призводити до ускладнень — уражати суглоби, серце, нирки.

Ігор Сусак.
«Гуцульський край», №17, 28.04.2023 року

Share