Скажений собака покусав трьох жителів Лючі

11 березня безпритульний пес зайшов на подвір’я 80-літньої жительки села, сидів біля вольєра з домашніми тваринами, відтак — загриз курку. Коли господиня почала виганяти його, добряче вкусив жінку за ногу. Вибіг на вулицю, тинявся там і того ж дня встиг покусати ще поліцейського та військовослужбовця.

На щастя, правоохоронець проявив обізнаність і пильність, звернув увагу на агресивну та неадекватну поведінку тварини і відразу ж звернувся не тільки до медиків, а й до ветеринарної та епідеміологічної служб. Якби не його правильні та оперативні дії, покусаних могло бути більше, а наслідки цієї пригоди призвели б до трагедії.

Зараз жертви скаженого пса приймають курс антирабічних щеплень у медичних закладах Косова, Яблунова та Коломиї.

На місце події виїхали представники ветеринарної та епідеміологічної служб, провели комплекс протиепідеміологічних і профілактичних заходів у вогнищі сказу. А головне — встановили осіб, яких покусав скажений собака.

Хвора тварина загинула. її тіло доправили в Івано-Франківськ, де утилізували з дотриманням усіх заходів безпеки.

Аліса Мудрицька.

 

Коментує надзвичайну ситуацію лікарка-епідеміологиня Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗ» Галина Юрнюк:

— Справді, 12 березня за допомогою люмінесцентної мікроскопії випадок сказу у бродячого собаки з Лючі підтвердила Івано-Франківська регіональна лабораторія з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів. Трьом потерпілим призначили курс антирабічних щеплень.

Нагадаю, що сказ — невиліковне вірусне захворювання із 100-відсотковою летальністю. Людина може заразитися від диких або домашніх тварин.

Тому необхідно суворо дотримуватися правил утримання собак, котів та інших тварин, щорічно робити їм щеплення проти сказу. Уникайте контактів з дикими та безпритульними тваринами, привчіть до цього дітей.

Звертайте увагу на незвичну або безпричинну агресивну поведінку будь-якої домашньої тварини, негайно повідомляйте про це ветеринарну службу.

Якщо знаходите трупи тварин, не чіпайте їх, не знімайте шкуру, а обов’язково повідомляйте ветеринарну службу.

Не слід вбивати домашню тварину, що покусала або подряпала людину. За такою твариною необхідне 10-денне спостереження. У випадку укусу будь-якою твариною — НЕГАЙНО звертайтеся до лікаря!

Щеплення від сказу — поки що єдиний засіб для запобігання цьому захворюванню. Курс щеплень складає шість ін’єкцій і передбачає їх своєчасне проведення відповідно до призначення лікаря і за певною схемою.

Недопустимо самовільно переривати вакцинацію, припиняти або скорочувати курс, інакше щеплення будуть неефективні, — наголосила лікарка-епідеміологиня Галина Юрнюк.

«Гуцульський край», №11, 17.03.2023 року

Share