Спільними зусиллями зробили велику справу

У Косівській територіальній громаді в одному з комунальних закладів облаштували прихисток для внутрішньо переміщених осіб.

Минулого тижня відбулося відкриття соціального житла та освячення цього приміщення. В урочистостях взяла участь голова обласної державної адміністрації — начальник обласної військової адміністрації Світлана Онищук.

Колишнє шкільне приміщення за короткий термін переобладнали, і воно повністю змінило своє призначення. Щоправда, фасад, який залишився без змін, ще нагадує місцевим жителям, що колись у цій будівлі розташовувалися Вербовецька сільська рада та контора їхнього колгоспу, а впродовж кількох останніх років — класи сільської школи.

— Це був навчальний корпус Старокосівського ліцею, абсолютно не пристосований для проживання, не мав інженерних комунікацій, — розповів присутнім Косівський міський голова Юрій Плосконос. — Класи доводилося переобладнувати на спальні та побутові кімнати.

Юрій Олександрович разом з працівницями відділу промоції, зв’язків та економічного розвитку міської ради Роксоланою Мартинюк і Іриною Дімбровською показали гостям, як зараз виглядає двоповерхова споруда, в якій мешкатимуть ті, хто на війні втратили своє житло чи змушені були полишити рідні домівки через бойові дії та окупацію.

За словами міського голови, після повномасштабного вторгнення агресора в Україну у Косівській громаді знайшли тимчасовий прихисток більше 10 тисяч людей з територій, де велися активні бойові дії. Це — внутрішньо переміщені особи з Київської, Чернігівської, Сумської, Дніпропетровської, Харківської, Луганської та інших областей. У різних комунальних закладах Косівської територіальної громади (в основному — в школах) жило чимало переселенців. До початку навчального року їх поселяли, де тільки могли.

З відновленням очного навчального процесу міська влада вирішила обладнати шелтер у колишньому приміщенні Старокосівського ліцею, котрий перемістили на територію ліквідованої Смоднянської санаторної школи-інтернату.

— Для нас було дуже важливо створити цей соціальний прихисток, щоб розвантажити інші комунальні заклади, — зізнається Юрій Плосконос.

У шелтері, який відкрили минулого тижня у Вербовці, облаштували спальні кімнати, зокрема — дитячі, є простора, зі всіма зручностями, кухня, душові, санвузли, придбано дві пральні автомат-машини. У приміщенні повністю замінено внутрішню систему опалення. Від центральної міської мережі провели водопостачання і водовідведення, яких не було в колишній школі. Довелося прокласти 450 метрів каналізаційної системи, спорудити дев’ять колодязів. Загальна вартість виконаних ремонтних робіт склала 3,8 млн грн, з яких 1,6 млн грн виділили з обласного бюджету, 540151 грн — кошти місцевого бюджету та понад 1,6 млн грн — кошти донорів.

Одним словом, відремонтувати приміщення вдалося завдяки тісній співпраці всіх гілок влади та донорських організацій: швейцарської ГО «ОЕЗРРТО», «Теггез без потгпез», Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття, МБФ «Ізоляція», «Міжнародної організації з міграції.

У відкритті шелтера у с.Вербовці разом з керівником ОДА Світланою Онищук також взяли участь: депутатка Верховної Ради України Олена Вінтоняк, заступниця голова облдержадміністрації Людмила Сірко, депутати обласної ради Оксана Мельниченко та Ігор Дебенко (за дорученням голови обласної ради Олександра Сича), голова районної державної адміністрації — начальник районної військової адміністрації Наталія Кучма, голова районної ради Зеновій Томащук.

Косівський міський голова Юрій Плосконос вручив подяки благодійникам за надану в цей нелегкий час допомогу для облаштування прихистку Косівської міської ради. А священники о.Іван Близнюк, о. Роман Іванюлик і о.Юрій Корпанюк освятили приміщення.

«Загалом у області від початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну вже облаштували 88 шелтерів для людей з інших регіонів. Цей прихисток — результат співпраці влади та міжнародних донорів. Тут одночасно можуть перебувати 40 осіб. Для проживання створено комфортні умови. Відкриття соціального житла сьогодні надзвичайно актуальне, бо люди продовжують приїжджати в область. Здебільшого, це — жінки, діти та особи похилого віку. Спільними зусиллями зроблено велику справу», — зазначила очільниця ОДА Світлана Онищук.

Ігор Сусак
«Гуцульський край», №11, 17.03.2023 року

Share