Кримінальний огляд

Незважаючи на постійні застереження поліції, жителі району потрапляють на «гачки» аферистів.

Найчастіше люди потерпають під час продажу та купівлі онлайн-товарів, а також — від телефонних шахраїв. Минулого тижня косівські правоохоронці розпочали 17 кримінальних проваджень за фактами шахрайств.

За допомогою звернувся мешканець Рожнівської територіальної громади. Чоловік пояснив, що на одному із сайтів розмістив оголошення про продаж дитячого столика. До потерпілого подзвонив невідомий і повідомив, що хоче придбати товар. Згодом домовилися про переказ грошей. Для отримання коштів потерпілому необхідно було перейти за посиланням для оформлення доставки та вказати реквізити банківської карти. Після виконання усіх умов з рахунків чоловіка зникли 43 тисячі гривень.

Наступною жертвою стала мешканка Косівської територіальної громади, яка на сайті створила оголошення про продаж взуття. З жінкою зв’язався потенційний покупець і запропонував здійснити передоплату за товар. Для оформлення доставки необхідно було внести в інтернет-посиланні дані банківського рахунка. Жінка так і зробила, а невдовзі втратила майже 15 тисяч гривень.

Потерпіла від телефонних аферистів і мешканка Косова. Жінка повідомила, що до неї зателефонував невідомий чоловік, який представився працівником банку. Незнайомець повідомив, що її банківський додаток намагаються зламати. Щоб захистити кошти, їй потрібно підтвердити дію на телефоні, натиснувши цифру 1, що вона і зробила. Після цього жінка втратила більше 15 тисяч гривень.

Ще однією жертвою телефонних аферистів стала мешканка Яблунівської територіальної громади. Жінці на мобільний телефон зателефонував незнайомець, який представився працівником служби безпеки банку та повідомив, що її банківський рахунок буде заблоковано. Для збереження грошей їй необхідно переказати кошти на інший рахунок. Потерпіла виконала вказівки афериста, після чого з її банківської картки зникла 31 тисяча гривень.

За всіма фактами шахрайських дій косівські правоохоронці розслідують кримінальні провадження за ст. 190 Кримінального кодексу України.

Щоб розпізнати шахрайство і не стати його жертвою, варто пам’ятати:

  • співробітники банку ніколи не вимагають назвати останні три цифри на зворотному боці картки (CVV-код), пароль від карти, термін дії, одноразовий пароль, код операції, який приходить на телефон;
  • якщо вас просять переказати куди-небудь гроші, щоб активувати або розблокувати картку, не піддавайтеся на такі вмовляння. Співробітники фінустанови не можуть вимагати переказу грошей, а такі прохання явно вказують на шахрайство;
  • дзвінок або СМС надходить з незнайомого номера, якого точно немає на офіційному сайті фінансової установи. Номер також можна знайти на зворотному боці карти;
  • зберігайте всі документи, надані продавцем (фіскальні чеки, гарантійні талони, транспортні накладні), а також електронне листування;
  • читайте відгуки про товар і продавця. Насторожити має наявність виключно позитивних відгуків, написаних ніби за шаблоном, з невеликим проміжком часу.

Косівський РВП ГУНП.

Share