Проблема: електронні сигарети й діти

Всі ми турбуємося про здоров’я наших дітей, робимо все можливе, щоб вони не набули шкідливих звичок. Стараємося все контролювати. Але більшу частину дня молодші школярі та підлітки перебувають серед своїх однолітків і друзів, хочуть здаватися дорослими і «крутими». Сьогодні, щоб виділитися, молодь починає курити електронні сигарети, їх ще називають «вейпи». Це стало модним.

Напевно, старше покоління й не уявляє, про що йдеться. А от учителі б’ють на сполох: діти масово захопилися електронними сигаретами. Освітяни кажуть, що на територіях шкіл вейпи не курять, але у дітей їх виявляють. Педагоги радять батькам уважніше придивлятися до своїх дітей, чи, бува, не курять.

Напевно, ви переконані, що ваша дитина не курить і навіть не пробувала, бо запаху диму від неї не чули. Будьте обережні: від вейпу не пахне.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, кожен п’ятий український підліток курить е-сигарету. Придумали вейпи у Китаї із добрими намірами — як альтернативу звичайним сигаретам. Науковці все ще досліджують вплив е-куріння на організм. Але за тими даними, які вони вже зафіксували, можна стверджувати, що куріння електронної сигарети підвищує ризики хвороб серця, раку легень і може викликати запаморочення.

Поява електронних сигарет зменшила серед дітей потяг і звичку до звичайних. На жаль, школярі вважають, що вейпи зовсім не шкодять їхньому організму. Таке новомодне куріння, а правильніше сказати — пускання диму, молодь між собою називає вейпінгом. Стильний гаджет буквально заворожив неповнолітніх, і за останні роки попит на електронні сигарети серед них зріс у декілька разів.

Батьки мають знати, що вейпінгом захоплюються діти віком 10–15 років. За словами лікарів, у них виникає залежність від електронок через нікотин. Він впливає на нервову систему та на розвиток головного мозку, який у дітей ще не сформований.

То що ж таке електронна сигарета? Це пристрій, що має вигляд справжньої сигарети та повністю імітує процес куріння. Гаджет складається з трьох частин: акумулятора,парогенератора і картриджа. Рідина у картриджі не містить тютюну. Але у ній є нікотин, а також — пропіленгліколь, гліцерин. А ще — ароматизатори, що найбільше подобається дітям. Вони бувають різних смаків: ментолу, тютюну, кави, фруктів, солодощів чи алкоголю.

Важливо знати — це недешеве захоплення. Вартість електронної сигарети коливається від 600 грн і вище, а ще потрібно купувати «заправки» до них. В будь-якому магазині їх не купиш. Виникає питання: де діти їх беруть? Виявляється — у мережах інтернет-магазинів, де без жодних проблем можна придбати все, що душа забажає.

Верховна Рада ухвалила так званий антитютюновий законопроект, який прирівнює електронні сигарети до звичайних і забороняє курити їх у громадських місцях. З липня цього року заборонять продавати ароматизовані сигарети та компоненти до них дітям віком до 18 років.

Напевно, жоден із батьків не хоче, щоб його дитина курила. Саме тому необхідно докласти максимум зусиль, щоб переконати неповнолітніх у шкідливості електронних сигарет.

Підготувала Іванна Слюсарчук.

«Гуцульський край», №10, 10.03.2023 року

Share