Угода між жертвою і правопорушником: відновне правосуддя вже застосовують в Україні

Відповідальність за кримінальні правопорушення, особливо скоєні неповнолітніми, повинно мати не каральну, а виховну функцію. Тому Європейська спільнота, а з нею — й Україна, розробили альтернативний шлях: примирення неповнолітнього правопорушника з потерпілим, відновлення соціальних зв’язків із суспільством. Суд і прокуратура в цьому випадку не виконують репресивної (каральної) функції.

Основним же завданням такої програми є виховання у свідомості неповнолітніх розуміння неправильності скоєного, яке досягають разом із психологом за участі батьків.

Правовою основою для такого виду правосуддя є рамкове рішення Ради Європейського Союзу «Про положення жертв у кримінальному судочинстві», яке зобов’язує всі держави ЄС поширювати медіацію (посередництво) у кримінальних справах та забезпечувати прийняття до розгляду будь-які угоди між жертвою і правопорушником, досягнуті в процесі медіації. Резолюція Ради з соціальних та економічних питань ООН, ухвалена 2002 року, рекомендує всім державам розробляти та впроваджувати програми відновного правосуддя у національне кримінальне судочинство.

З 2019 року в нашій державі також впроваджують «Програму відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину». Її застосовують за наступних обов’язкових умов:

  • у кримінальному провадженні є потерпіла сторона (фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, або — юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди);
  • неповнолітня особа вперше вчинила кримінальний проступок або нетяжкий злочин;
  • неповнолітній визнає факт вчинення ним злочину;
  • неповнолітній правопорушник і потерпілий дали згоду на участь у програмі.

Між неповнолітнім і потерпілим укладають медіаційну угоду. Після цього неповнолітній працює з психологом і обов’язково бере участь у призначених ресо-ціалізаційних заходах.

Якщо неповнолітній відшкодує шкоду і примириться з потерпілим, успішно пройде етап ресоціалізації — має шанс бути звільненим від кримінальної відповідальності.

Якщо обставини кримінального провадження відповідають усім вищевикладеним умовам, прокурор інформує неповнолітнього, його законного представника та потерпілого про можливість застосування програми. Для цього регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги залучає адвоката за рахунок держави, який і є посередником. Адвокат-по-середник (медіатор) налагоджує процес переговорів між потерпілим і неповнолітнім. І лише досягнувши згоди щодо шляхів і строків компенсації, сторони підписують угоду про застосування програми.

Дмитро Медведчук,
керівник Косівської окружної прокуратури.

«Гуцульський край», №5, 3.02.2023 року

Share