Гриби під снігом: аномалія, примхи природи чи закономірність

Що то за гуцул, що гриба не куштував?

Мабуть, не знайдеться нікого, хто б, ототожнюючи себе із цим гордим, сміливим, колоритним йменням, та й насмілився би сказати, що жодного разу не смакував білих, ситних, апетитних грибів. Білий гриб займає поважне місце в нашому з вами раціоні, є елементом комерційного зиску та хорошим трофеєм «грибного полювання».

Саме з білими грибами пов’язано чимало легенд і народних прислів’їв.

Людей завжди цікавив грибний урожай. Ця спостережливість разом із логікою та, подекуди, фантастичними припущеннями, дозволили зробити висновок, що напрочуд урожайний рік не віщує нічого доброго для краТни. Саме перед Першою і Другою світовими війнами і вже тепер, в незалежній Україні, маємо свідчення того, що повні кошики грибів віщують великі втрати на фронті…

Але цього року місцеві жителі бачать не тільки гарний грибний урожай, але й урожай… під снігом. Оскільки народна мудрість на цей випадок ще не має відповіді, спробує розібратися наука із таким, здавалося б, нестандартним грибним плодоношенням.

Отже, чи і справді гриби під снігом — «хіт» 2022 року? Та ні. Згідно з даними мікологів НПП «Гуцульщина» такі зимові зустрічі саме з білими грибами траплялися у 2013 (3.12), у 2017 (20.11.), у 2018 (15.11), у 2019 (13.12) та у 2020 рр. (25.10). Авторитетна література з цього питання вказує на те, що знахідки білого гриба на території України можливі у жовтні, листопаді, іноді — в грудні (Дудка І.О., Вассер С.П. Довідник міколога і грибника 1987 р.). Так, наприклад, в 1974 році в Житомирській області боровик знайшли 29 грудня.

Але загалом білий гриб — один з небагатьох відомих грибів, який, як стверджують деякі науковці, проникає за полярне коло. В тундрі і лісотундрі трапляється зрідка, проте, уже в північній тайзі може зростати у великій кількості. В Альпах його знаходили на висоті 2000–2600 метрів над морем, а в Мексиці — на висоті 3000 метрів.

Загальні терміни плодоношення білого гриба — з травня по грудень, проте, в різних місцевостях і в різні роки вони сильно зсуваються в той чи інший бік, а іноді, в окремі роки, плодоношення взагалі немає, що залежить від кліматичних, екологічних, географічних, орографічних та інших чинників.

Однак слід визнати, що знахідки у фудні почастішали. Але навіщо грибам формувати плодові тіла ще й у таку непідходящу пору?

Більшість думок схиляється до того, що причина цьому — зміна клімату, він теплішає. Грибниця мусить підлаштовуватися, готова, так би мовити, «працювати» і «працювати», а тут — раз і… зима прийшла за календарем. Ось і бачимо ми гарненьку шапинку, припорошену сніжком, і милуємося, і дивуємося. Тільки боровику не до сміху. Адже, фактично, білий гриб під снігом — це як той «ґазда», який запастися дровами здогадався тільки в січні, бо вірив, що зима буде теплою. А тепер сидить у зимній хаті, та чекає, поки про нього в «Гуцульському краю» напишуть, а то дотепер тільки селфі робили.

Марія Пасайлюк,
кандидатка біологічних наук, заступниця директора з наукової роботи НПП «Гуцульщина».

«Гуцульський край», №51, 23.12.2022 року

Share