Воєнна зима: як будемо грітись?

Ті, хто розуміється на народних прикметах, кажуть, що зима буде суворою, морозною. Опираються на багаторічні спостереження, повір’я. А якщо врахувати, що в Україні війна — то й поготів.

Вже зараз люди до зими готуються. Кожен по-різному. Одні запасаються дровами, щоб мати в достатку резервного палива. У кого немає печей, бо порозбирали їх, аби місця в хаті не займали, тепер реконструюють водяне опалення. Ще хтось поруч з газовим котлом, яким користується зараз, встановлює твердопаливний, що працює на дровах і вугіллі, тобто без газу та електрики. Люди, виходячи з власних можливостей, вибирають різні варіанти, проте всі вони фінансово затратні.

— В основному цікавляться твердопаливними котлами, — розповідає продавець одного з магазинів, де торгують таким товаром.

Щоправда, коштують вони недешево. Доброї якості і високої тепловіддачі (українського виробника) — в середньому 40 тис. грн. І ще майже половину їхньої вартості «потягнуть» комплектуючі.

Хтось орієнтується на електричні котли, бо вже змонтував чи має намір встановити електричні панелі (сонячні батареї), які вироблятимуть електрику для їх живлення. Такий проект доволі дорогий, але з роками — найбільш окупний. Є й такі, що переробляють стару водяну систему опалення на сучасну, менш енергозатратну. А комусь простіше купити електрогенератор (його вартість — від 19 тис. грн, залежно від потужності), який у годину «пік» та в екстремальних умовах забезпечуватиме освітлення оселі. Від виробленої ним електроенергії працюватиме холодильник, телевізор, пральна машина, глибинний і циркуляційний насоси.

Проте слід ретельно порахувати, скільки грошей коштуватиме кожний день такого комфорту, оскільки бензин чи солярка, на яких працюють такі генератори, коштують недешево, та й навряд чи на пальне знижуватимуться ціни.

Як бачимо, варіантів підготовки до зими є чимало. Вони різні, і кожен вибирає для себе найоптимальніший. Та все ж починати треба з найпростішого: ущільнення вікон, дверей, загалом утеплення житла. Тоді затрати на обігрів оселі будуть значно меншими, й тепло триматиметься у хаті.

Ігор Сусак.
«Гуцульський край», №38, 23.09.2022 року

Share