Вибираємо дійну корову

Порід великої рогатої худоби багато. Тільки в Україні майже двадцять.

І все ж переважають симентальська, лебединська, червона степова та білоголова українська, а також костромська, холмогорська та деякі інші породи, які добре зарекомендували себе в умовах лісостепу, степу, Полісся, а також Закарпаття.

Кмітливі господарі, щоб мати молочну корову, шукають певну породу або вирощують корову з телички від явно доброї корови. І не помиляються. Потомство породистої худоби, зазвичай, успадковує материнські ознаки екстер’єру, продуктивності, жирності молока, навіть масть. Відхилень тут майже не буває.

А як розпізнати телицю, якщо її одну продають на базарі? Тут без певних знань не обійтися. І хоча більшість цих ознак, як кажуть, простонародні, взяті з життя, з практики господарювання, багато з них відповідають дійсності і можуть бути належним орієнтиром.

Скажу, насамперед, що кожна порода ВРХ має свої ознаки будови екстер’єру, форми голови, відростання рогів, маси вимені, а також масті. Але є й спільні ознаки, скажімо, продуктивності, які притаманні майже всім породам. Бо, якщо в корови вим’я, як кулачок, така за удій відро молока не дасть. Глибока, з провислим животом корова завжди даватиме молока більше, ніж з підтягнутим. Інша справа, яка жирність того молока. Скажу лише, що нижчої жирності молока від корови, ніж 2,8%, практично не буває.

Є й інші природні породні ознаки продуктивності корови.

Це, зокрема, наявність на животі так званих молочних кишень (чим вони глибші — тим краще), молочних артерій, які теж явно виступають, особливо, коли корова не подоєна. Приплюснуте відходження хвоста, що свідчить про підвищену жирність молока, крім, скажімо, симентальської породи. Короткі і тупі роги — теж ознака належної продуктивності, хоча молоко може бути пониженої жирності.

Це — у корів. А в телиць? Як визначити, чи буде з неї добра корова?

Деякі з цих ознак помітні і в телиці, навіть піврічної. Скажімо, те саме приплюснуте відходження хвоста, наявність і глибина молочних кишень, величина вимені і дійок, зрештою, схожість екстер’єру з материнською породою. Якщо ці ознаки явні і співпадають, значить, з такої телички буде добра корова. І навіть якщо молочних кишень не відшукати, а коли під час доторку до вимені чи дійок теличка горбиться і підтягує живіт, молочної корови з неї не буде.

Ще однією ознакою молочної продуктивності є будова профільного екстер’єру. Якщо він сплюснутий — тварина продуктивна, округлий — ні.

У житті доводилося не раз зустрічатися з фактами, коли досвідчені господарі чи заготівельники, вибираючи продуктивну корову, ретельно обстежують її. І не помиляються, особливо заготівельники. Купують худобину, по суті, за безцінь на убій, а потім втридорога продають, як продуктивну корову.

А те, що молочна продуктивність корови значною мірою залежить від породи, теж переконався на власному досвіді. Тому згадаю про цей факт.

Перед війною в Україну завозили для розведення шведську породу великої рогатої худоби. Це доволі продуктивна й перспективна порода. Одну з таких вибракуваних корів, яка народжувала мертвих телят, купив рідний дядько і мені довелося пасти ту корову. Сіро-попеляста, її так і прозвали «Мишкою».

З часом корова, як кажуть, відбігала і привела таку ж сіру теличку. «Мишка» давала за удій по 18–20 л молока жирністю 3,8–4%. А теличка цілком повторила материнські ознаки.

Така порода, вважаю, варта уваги. Шкода лише, що вона не мала належного поширення.

Є й інші доволі продуктивні і бажані породи ВРХ. Скажімо, та ж порода пінц-гау, шароле, червона польська, сіра карпатська та інші. Та й наші, суто українські, якщо вони чистопородні, багато чого варті. Але вирощувати таку корову потрібно з телички.

Г. Скоряк. «Бабусин сад».

 

Документи

Насамперед подивіться документи корови. У ветеринарному паспорті мають бути позначки про вік, породу, дати та результати проведених досліджень на лейкоз, туберкульоз, бруцельоз, мастит.

Генетика

Оцініть зовнішній вигляд тварини. Молочна корова схематично виглядає як трикутник — з відносно прямою спиною, великим задом, довгим хвостом, об’ємним животом та акуратною маленькою подовженою головою. Шкіра тонка, без зайвого жиру і легко береться до складок. А от м’ясна порода більше схожа на прямокутник — із масивною головою і добре розвиненою грудною областю.

Загальний стан

Краще мати висновок ветеринара, але ви й самі можете провести попередню оцінку зовнішнього вигляду корови. Тварина має виглядати здоровою, спокійною, не нервувати при погладжуванні, рухатися вільно і не шкутильгати при ході. Шерсть — рівна, блискуча, без залисин. Копита — міцні, сухі, без тріщин. Роги — чисті та здорові, а за кількістю кілець на них можна дізнатися, скільки разів корова була тільна. Дихання — рівне, без запаху і хрипів, приблизно 10–20 разів на хвилину при невеликому навантаженні. Пульс 50–80 ударів за хвилину.

Вим’я — головний орган у корови, що виробляє молоко. Воно має бути великим, ванноподібної або чашоподібної форми з однаковими симетричними частками. Шкіра — чиста, без ран і папілом. Бажано дивитися на нього перед доїнням, щоб оцінити розміри. На вимені і внизу живота мають бути добре видні молочні вени — чим вони більші, тим молочнішою вважається корова. Соски не повинні бути надто маленькими або, навпаки, товстими та довгими, оптимально — 6–8 см.

Доїння

Спробуйте самі подоїти корову та оцінити зручність, м’якість вимені, товщину молочного струменя. Після доїння вим’я має помітно зменшитися і стати м’яким. Процідіть молоко і подивіться, чи не залишилося якихось підозрілих згустків. Спробуйте молоко на смак — бажано парне, а також коли воно постоїть, оцінюючи смак, після-смак, запах.

Жирність молока

Візуально жирність молока можна визначити, поглянувши на відстояні вершки. Для цього в склянку наливають молока на висоту 10см і залишають на 8–10 годин, після чого вимірюють товщину шару вершків. 1 см говорить про 10% жирності, а 1 мм — це 1%.

Надої

Зверніть увагу на кількість молока з урахуванням віку корови. До п’ятої лактації надої мають зростати, з п’ятої по восьму — тримаються на одному рівні, а з восьмою поступово знижуються. Після отелення у корови до третього місяця продуктивність зростає, до п’ятого — надої тримаються на одному рівні, а далі поступово йдуть на спад.

Породи корів в Україні

Найкращими молочними вважаються: голландська, голштинська, айрширська, джерсейська, монбельярдська тощо. В Україні найбільш поширені: українська чорно-ряба, українська червоно-ряба, українська червона степова, симентальська.

На сьогоднішній день ціни на корів в Україні варіюються від 10 до 30 тис. грн. Хоча більш елітні породи можуть 40–45 тис. грн.

З інтернет-видань.

Share